Markette koronavirüse yakalanma olasılığınız nedir?

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını birçok tüketicinin alışveriş davranışını değiştirirken, pek çok kişi enfeksiyon bulaşması için çok uygun ortamlar olduğunu düşündüğü marketlere gitmek yerine internetten alışveriş yapmaya yöneliyor.

Daily Mail gazetesine göre İngiltere’deki yetkili makamların yayınladığı son raporda, koronavirüs testi pozitif çıkanların yüzde 53’ünün iş veya alışveriş için marketleri ziyaret ettikleri görüldü.

Raporda, bu kişilerin enfeksiyonu marketten mi, yoksa başka bir yerden mi aldığını bilmenin çok zor olduğu kabul edilse de, söz konusu kişilerden bir kısmı market dışında hiçbir yere gitmediklerini bildirdi.

Koronavirüse yakalanan ilkokul öğretmeni Adrian Simpson (38), “Bazı semptomları hissettiğimde ve test sonucum pozitif çıktığında şok oldum. Haftalardır evimin yakınındaki market dışında hiçbir yere gitmedim ve marketin kalabalık olmaması için akşam geç saatlerde oraya giderdim” dedi.

Leicester Kraliyet Hastanesi’nde virolog olan Dr. Julian Tang, marketlerin enfeksiyon bulaşması için çok uygun ortamlar olduğunu söyleyerek, “Marketler şehrin her yerinden insanların düzenli olarak gittiği yerlerden biridir. Sosyal mesafe marketlerde zor olabilir ve çoğunun havalandırma sistemleri zayıftır, bu da virüsün havada kalabileceği anlamına gelir” yorumunda bulundu.

Dr. Tang, kendisi de Mayıs ayında bir markete sonra koronavirüse yakalandığını dile getirdi.

Uzmanlar, gün boyunca birçok insanla temas halinde olan market çalışanlarının da büyük risk altında olduğunu vurguladı.

Son araştırmalar, müşterilerle doğrudan etkileşime giren market çalışanlarının, ofiste oturan meslektaşlarına göre koronavirüse yakalanma olasılığının beş kat daha fazla olduğunu gösterdi.

Önceki çalışmalarda, marketlerde elden ele dolaşan para ile koronavirüsün bulaşma olasılığı konusunda uyarıda bulunulmuştu.

İngiltere Merkez Bankası tarafından Kasım ayında yapılan bir araştırmada, ankete katılanların yüzde 71’i salgından öncesine göre çok daha az nakit kullandığını ifade etmişti.

Şarkul Avsat