Serrac yetkilerini yardımcısına devrederek Libya’dan ayrıldı

Libya’daki yeni yönetim üyeleri, yerel turlarına ve yeni hükümeti kurmak üzere yaptıkları istişarelerine dün de devam ettiler.

Milletvekilleri ise yeni kurulacak hükümet için yapılacak güven oylaması ve Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih’in görevden alınmasıyla ilgili görüşmelerin yeniden başlaması için bugün Sabratha kentinde yapılması planlanan oturumun hazırlandıklarını sürdürüyorlar. Bir diğer gelişmede ise Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) Başkanı Fayiz es-Serrac Libya’dan ayrıldı. Serrac, gideceği yer veya süresi belli olmayan seyahatten dönüşüne kadar tüm yetkilerini yardımcısı Ahmet Muaytik’e devretti. Ancak Serrac’a yakın kaynaklar, UMH Başkanı’nın eşiyle birlikte özel bir ziyaret için Londra’ya gittiğini söylediler.

Henüz ne Serrac ne de halefi, iktidarın devri için resmi bir tarih belirlemezken Serrac’ın yapılması planlanan törene katılıp katılmayacağı da bilinmiyor.

Öte yandan Libya’da geçici yönetimin Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi dün, milletvekilleri, yerel yetkililer ve bir dizi aktivistle görüştükten sonra TM Başkanı Akile Salih ile Salih’in ikamet ettiği el-Beyda’da bir araya geldi. Bu arada el-Beyda, Menfi’nin Başkanlık Konseyi Başkanlığına seçilmesinden bu yana Libya’da ziyaret ettiği üçüncü şehir oldu. Salih’in ofisinden yapılan kısa bir açıklamada, görüşmede son gelişmeler ve birkaç önemli dosyanın ele alındığı belirtildi.

Başkanlık Konseyi Başkanı Menfi, geçtiğimiz cumartesi günü Tobruk’ta bir araya geldiği aşiretlerin ve sosyal bileşenlerin önde gelenlerinin çabalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Libya’nın sosyal dokusunu korumaya devam edilmesi çağrısında bulunan Menfi, ayrıca Başkanlık Konseyi’ne verilen desteğe de övgüde bulundu.

Menfi, Salih ile görüşmesinden önce, Tobruk’ta milletvekillerinden oluşan bir heyet ile bir araya geldi. Menfi, heyet ile önümüzdeki günlerde yapılması planlanan meclis oturumu ve yeni hükümet kurulur kurulmaz iş başı yapması için güvenoyu almasını sağlayacak gerekli düzenlemelerin yapılmasıyla ilgili görüştü.

Diğer yandan hükümeti kurmakla görevlendirilen atanmış Başbakan Abdulhamid Dibeybe, Libya Merkez Bankası Başkanı Sıddık el-Kebir ile dün yaptığı görüşmede, devletin mali ve parasal istikrarını sağlamak ve ulusal hedeflerine ulaşmak için devlet kurumlarını birleştirmek amacıyla yapılan çabaları ele aldı.

Daha önce, bakanlıklara getirilecek aday isimleri değerlendirme aşamasına çoktan girdiğini belirterek bir hükümet kurmak için çalıştığını duyuran Dibeybe, cumartesi akşamı yaptığı açıklamalarda şunları ekledi:

“Seçimlerimiz, çeşitlilik göz önünde bulundurularak yetkinlik standartlarına dayalı olacak ve beklentilerimizi boşa çıkarmayacağız. Libya halkı her zaman en iyisini hak ediyor.”

Dibeybe’nin, güvenoyu almak üzere kabinesini TM’ye sunması için 21 günlük bir süresi var ve bu süre 5 Şubat’ta başladı. Dibeybe’nin süre dolmadan kabinesini TM’ye sunamaması halinde Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu’nun (UNSMIL) sponsorluğunda yapılan Cenevre toplantılarının sonuçları çerçevesinde Libya Siyasi Diyalog Forumu’na (LSDF) sunulacak.

Bir başka gelişmede ABD’nin Trablus Büyükelçisi Richard Norland, cumartesi akşamı Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Jan Kubis ile Tunus’ta görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeye ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Karen Sasahara da Washington’dan video konferans aracılığıyla katıldı.

Dün ABD’nin Trablus Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, Kubis’e çalışmalarında tam destek verileceği ve yeni bir geçici hükümet kurma ve bu yıl sonunda yapılması planlanan seçimlere hazırlık yapılması gerektiği vurgulandı.

Öte yandan Libyalı milletvekilleri dün, TM Başkanı Akile Salih’in görevden alınması amacıyla (bugün) bir istişare oturumu düzenlemek üzere başkent Trablus’un 70 kilometre batısında bulunan Sabratha kentine akın ettiler.

Milletvekilleri söz konusu oturuma 120 TM üyesinin katılmasını bekliyor. Çünkü bu rakam, TM iç tüzüklerinin değiştirilmesiyle ilgili tartışmaların yapılabilmesi için en yaşlı milletvekilinin veya TM Başkanı’nın iki yardımcısından birinin başkanlık ettiği böyle bir oturumu yapmak için gerekli yeter sayıya ulaşılması anlamına geliyor. Merkezi ülkenin doğusundaki Tobruk kentinde bulunan TM’den Sabratha’da yapılması planlanan oturum hakkında resmi bir açıklama yapılmazken TM Başkanı Salih’e yakın kaynaklar, UNSMIL ile bir süredir TM’nin resmi merkezinin dışında veya TM Başkanı’nın yokluğunda yapılan herhangi bir oturumun kararlarını veya sonuçlarını tanımama konusunda üstü örtülü bir anlaşma olduğunu söylediler.

Ancak bu anlaşma, genel olarak Salih’i destekleyen doğu bölgesinden milletvekillerinin, Salih’in görevden alınması ve yerine başka bir ismin atanması için girişimlerine yeniden başlayan batıdaki mevkidaşlarına katılmalarını engelleyemedi.

Bu arada Salih’in yardımcıları, UMH güçlerinden ve Libya Ulusal Ordusu’ndan (LUO) yetkililerin yer aldığı 5+5 Ortak Askeri Komite’yi, milletvekillerinin güvenliğini sağlayacak şekilde yeni hükümet için güven oylaması yapılacak oturumu düzenlenmeye uygun bir şehir seçmeye çağırdılar.

Milletvekilleri geçtiğimiz Aralık ayında ülkenin güneybatısındaki Gadames kentinde bir oturum düzenlemeye yönelik benzer girişimlerde bulunmuşlardı. Oturuma 127 milletvekilinin katılmasına rağmen girişim başarısız oldu. Resmi olarak 200 milletvekilinin yer alması gereken TM’nin, ölümler veya istifalar nedeniyle yaklaşık 30 üyesini kaybettiği biliniyor.

Şarkul Avsat