Husiler, Marib’de yerinden edilmiş insanların yaşadığı kampları füzelerle hedef aldı

Yemen ordusunun askeri medyası, Husi milislerinin Marib’e yapılan saldırılardan bir hafta sonra bölgedeki kontrolü kaybettiğini bildirdi

Yemen hükümeti tarafından dün yapılan açıklamada, bir haftadan uzun süredir devam eden Husi saldırıları nedeniyle Marib kentinde insani durumun kötüye gittiği belirtildi. Yetkililer, Husilerin, Marib kentindeki yerinden edilmiş insanların yaşadığı kampları füzelerle hedef alarak batı ve güneydeki mağlubiyetlerini telafi etmeye çalıştığını ifade etti.

Şarku’l Avsat’a konuşan saha kaynakları, çatışmaların dün Marib’in batısındaki Sarvah mahallesinde yoğunlaştığını belirtti. Yemen ordusu güçleri ve onları destekleyen aşiretler, Husilerin savaş araçları ve Sana’dan gelen silahlı kalabalığın hedeflenmesi görevini üstlenen Arap Koalisyonu’nun desteğiyle bölgede kontrolü yeniden sağladılar.

Siyasilerin, hükümet güçlerini Marib’in kurtuluşunu tamamlamak ve kenti Husi saldırılarından korumak için askeri operasyonları güçlendirmeye çağırdığı bir zamanda, Yemen Dışişleri ve Göçmen İşleri Bakanı Dr. Ahmed Avad bin Mübarek, dün yaptığı açıklamalarda Husilerin saflarındaki ağır kayıpları önemsemediğini söyledi.

Yemenli bakan, ülkesinin Fransa büyükelçisi Jean-Marie Safa ile Riyad’da yaptığı görüşmede, Husilerin çocukları silah altına aldıklarını ve yerleşim alanlarını balistik füzelerle bombaladıklarını ifade etti.

Marib kentinin, milis kontrolündeki bölgelerden kaçan milyonlarca yerinden edilmiş insanı barındırdığını ifade eden Ahmed Avad, devam eden Husi saldırılarının kentteki insani durumun kötüleşmesine yol açacağını ileri sürdü.

Saha kaynakları ise pazartesi günü yaptıkları açıklamalarda, Husilerin Marib’in batısında ve güneyinde Sarvah ve Murad cephelerinde uğradıkları yenilgiden sonra Sarvah’ın Ez-Zur bölgesinde yerinden edilmiş insanların yaşadığı kampları balistik ve katyuşa füzeleri ile hedef aldığını bildirdi. Bölgede, yerinden edilmiş 20 binden fazla insanın hayatına yönelik tehdit varlığını sürdürüyor.

Hükümet kanadından yapılan ilk açıklamada Yemen Enformasyon Bakanı Muammer el-İryani, Husilerin Sarvah bölgesindeki Ez-Zur kampı da dahil olmak üzere Marib kentindeki kampların kasten hedef almasını en güçlü ifadelerle kınadı.

İryani konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Husi milislerinin Marib kentindeki yerleşim bölgelerini ve yerinden edilmiş insanların yaşadığı kampları hedef almaya devam etmesi bir terör eylemi, savaş suçu ve insanlığa karşı suçtur. Bu eylem, uluslararası yasaları ve sözleşmeleri ihlal eder ve milyonlarca yerinden edilmiş insanın güvenliği ve yaşamına yönelik gerçek bir tehdit oluşturur. Husi milislerinin, Marib cephelerinde gerilimi tırmandırması ve yerleşim alanlarını ve yerlerinden edilmiş insanların yaşadıkları mahalleleri ve kampları kasıtlı olarak hedef alması karşısında uluslararası toplumun, Birleşmiş Milletler’in (BM) ve BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths’in devam eden sessizliği ilginç” dedi.

İryani, Twitter’dan yaptığı bir dizi açıklamada, savaşın başından bu yana yaşanan, sivilleri yerinden etme emellerinin ülkeyi “benzeri görülmemiş bir insani felaket” ile karşı karşıya getirdiği konusunda uyardı.

Yemen ordusunun askeri medyası, Husi milislerinin Marib’e yapılan saldırılardan bir hafta sonra bölgedeki kontrolü kaybettiğini bildirdi. Bunun üzerine, birkaç gün içinde yüzlerce unsurunu kaybettikten sonra geri çekilmek zorunda kalan Husiler, cephelerini yeni savaşçılarla takviye ettiler.

Yemen ordusuna ait “September Net” internet sitesinde yer alan haberde, meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu savaşçılarının, Marib kentinin batısındaki İran destekli Husi milislerinin bulunduğu bölgelere doğru hava saldırıları düzenledikleri belirtildi.

Hava saldırılarının düzenlenmesinin sonucunda Sarvah ve El-Mahdara cephelerindeki milis bölgelerine giden teçhizat ve savaş araçları imha edildi. Ayrıca bu saldırı, araçlarda bulunan milislerin ölümüyle sonuçlandı.

Resmi askeri kaynaklar, savaşın Sarvah cephelerinde sürdüğünü ve ordunun, pazar günü Husi milislerine ait bir silahlı insansız hava aracını (SİHA) cephede askeri alanlara doğru uçarken düşürdüğünü bildirdi.

Ordunun resmi internet sayfasından yapılan açıklamaya göre 143’üncü Piyade Tugayı Komutanı Tuğgeneral Ziyab el-Kıbli, “Marib’in güney, batı ve kuzeybatı cepheleri, terörist Husi milislerinin kitlelerini yiyip bitiren bir toplu mezara dönüştü. Terörist Husi milisler geçtiğimiz aylarda Marib kentinin eteklerinde herhangi bir saha ilerlemesi sağlamak için sefil ve çaresiz bir girişimde harekete geçip kentin dağlarına ve vadilerine dağıldılar” açıklamasında bulundu.

Yemen hükümeti, Husi milislerinin, daha önce görülmemiş bir şekilde petrol kenti Marib’de gerilimi tırmandırdığını, bunun yanı sıra Hudeyde kentinde BM ateşkesini ihlal ettiğini ve uluslararası toplumun desteği ile BM tarafından yürütülen barış çabalarını engellemeye çalıştığını ileri sürdü. Bu, Husilerin liderlerinin Tahran’ın talimatlarını yerine getirmesi ile oldu.

Resmi kaynaklar, ülkenin kuzeyinde Saada kentindeki Alab Koridoru 9. Dağ Piyade Tugayı’nın, pazartesi günü, Bakim bölgesinin kuzeyindeki Tabab es-Sama’daki Husi bölgelerini hedef alan niteliksel bir saldırı başlattığını bildirdi. Yemen resmi haber ajansı SABA’nın aktardığına göre 9. Tugay İstihbarat Üssü’nde görev yapan Albay Mervan el-Kemali, “Ordu, Husilerin Bakim bölgesindeki takviye ve tahkimatlarını hedef alan niteliksel bir operasyon gerçekleştirdi. Askeri araçların imha edildiği operasyonda 6 Husi milisi öldürülürken çeşitli şekillerde yaralanan milislerin de olduğu kaydedildi” dedi.

Şarku’l Avsat