İsrail, Rusya’nın arabuluculuğunda Suriye’ye insani yardım konusunu ele aldı

İsrail hükümeti, dün akşam yapılan acil güvenlik oturumunda, Tel Aviv ve Moskova arasında daha önce görüşülen Suriye’deki insani sorun ele alınarak, İsrail’in Suriye ile ilgili insani meselede yardım talebiyle Rusya’ya yaklaşımına odaklanıldı.

Bakanlardan görüşmelerin içeriği hakkında açıklama yapmamalarını istenirken, toplantı güvenlik nedenleriyle Zoom platformu üzerinden değil, grup video görüşmesi yoluyla gerçekleştirildi.

Kanal 13 muhabiri Barak Ravid, acil görüşmede Suriye ile ilgili insani sorunun ele alındığını bildirdi.

İsrail, son günlerde Rusya ile istişarelerini yoğunlaştırırken, İsrail’in Rusya’dan Suriye’deki insani yardım konusunu kolaylaştırmasını istediği belirtildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, geçen hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirirken, İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz da Rusya mevkidaşı Sergey Şoygu ile görüştü.

Gantz’ın ofisine göre görüşmede bölgedeki insani sorunlar ele alınarak, askeri kuvvetlerin güvenliğini sağlama ve bölgede insani yardım çabalarını harekete geçirmek için önemli istişarelere devam etme konusunda mutabık kalındı.

Hükümetin son derece gizli yapılan toplantısı, Suriye’de bulunan Rus askerlerinin, 1982’de Lübnan’ın Bekaa Vadisi’ndeki çatışmalar sırasında kaybolan İsrailli askerlerin kalıntılarını Şam’daki bir mezarlıkta aradıklarına ilişkin çıkan haberlerin ardından geldi.

Kanal 12’nin askeri işler analisti Ronie Daniel, söz konusu toplantının İsrail askerlerinin kalıntıları hakkında olmadığını söyleyerek, “Rusya, insani sorunu çözmek için Suriye rejimine karşı arabuluculuk yapıyor” dedi.

Rusya, iki ülkenin diplomatik ilişkileri olmadığı için İsrail ile Suriye arasında arabuluculuk rolü oynuyor.

Şarkul Avsat