Karantina yalnızlığına karşı robot köpekler, kahkaha ve meditasyon

Cambridge Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ışığında, insanların yalnızlık ve sosyal izolasyon duygularıyla başa çıkmalarına yardımcı olabilecek en iyi yolun robot köpekler, kahkaha terapisi ve meditasyon olduğunu sonucuna vardı.

The Guardian gazetesine göre, Cambridge Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bağlı çalışma ekibi, insanların izolasyon duygusuyla başa çıkmalarına yardımcı olabilecek faktörleri belirlemek amacıyla yalnızlık üzerine 58 güncel çalışmayı analiz etti.

Ekip, huzurevi veya bakım evlerinde kilit altında olan veya salgınla ilişkili sosyal mesafe önlemleri altında yaşayan yaşlılar için uyarlanabilecek müdahaleleri belirledi.

Bu ortamlardaki etkili müdahaleler, yalnızlığı hafifletmede gerçek bir köpek kadar etkili olduğu kanıtlanan etkileşimli bir robot köpeğin haftalık ziyaretlerini içerdi.

Araştırmacılar ayrıca, zihinsel uyanıklığa, meditasyona ve kahkahaya dayalı bilişsel terapiler de dahil olmak üzere psikolojik müdahalelerin genel olarak etkili olduğunu ve yalnızlığa karşı önemli iyileşmelere yol açtığını gördü.

Çalışma ekibinden Dr. Adam Townson, araştırmaya ilişkin şu açıklamayı yaptı;

“Farkındalık, meditasyon ve konuşma terapileri gibi bu aktivitelerin çoğu, potansiyel olarak düşük maliyetle çevrimiçi gruplarda büyük ölçekte sunulabilir. Ancak salgın açısından, önemli bir sorun, kendilerini yalnız hissetme veya izole olma olasılığı yüksek olanların elektronik cihazlara sahip olamayacakları veya nasıl kullanılacağını bilemeyecekleri veya internet erişimine sahip olmalarıdır. Bu nedenle, bu kişilere yardımcı olacak herhangi bir yaklaşım, dijital teknolojiye bağlılığı büyük ölçüde ortadan kaldırmalıdır.”

Şarkul Avsat