Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Macron: Koronavirüs aşılarının yüzde 5’ini Afrika’ya aktaralım

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, zengin ülkelerin sahip oldukları yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarının yüzde  5’ini Afrika kıtasına aktarmalarını önerdi

Macron, Financial Times gazetesine verdiği röportajda, bu fikri 19 Şubat’ta düzenlenecek (bugün) G7 liderler toplantısında sunacağını dile getirerek, Almanya Başbakanı Merkel’in bu girişimi kabul ettiğini belirtti.

Fransız lider, “Stokta bulunan aşıların yüzde 3 ila 5’ini Afrika’ya aktaralım. Bunun zengin ülkelerdeki aşılama stratejisinin hızı üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Asla yavaşlamaz. Bu, Fransızlar ve Avrupalıların da çıkarına. Bugün Akdeniz’in diğer tarafında aileleri olan 10 milyondan fazla vatandaşımız var” dedi.

Macron, aşı üretimini artırmak ve teknolojiyi yurtdışına aktarmak için ilaç şirketlerine ellerinden gelen tüm baskıyı uygulamanın çok önemli olduğunu da söyledi.

Elysee Sarayı tarafından yapılan açıklamada, “COVAX mekanizması çerçevesinde aşıların fakir ülkelere tahsis edilmesi konusunda ABD’nin G7 zirvesinde mali açı başta olmak üzere daha büyük bir kararlılık gösterdiğini umuyoruz” denildi.

Cumhurbaşkanı, geçtiğimiz günlerde Afrikalı liderlerle de olanlar dahil aşılar konusunda çeşitli toplantılara katıldı.

Elysee Sarayı’na göre Macron ve Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo dün görüşerek, aşıyı küresel bir kamu malı haline getirme hedefi üzerinde mutabık kaldı.

Şarku’l Avsat