WHO’dan, AstraZeneca ve Pfizer’e taahhütlerini yerine getirme çağrısı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), AstraZeneca ve Pfizer’den koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen aşıların dağıtımı için uluslararası COVAX programı kapsamında taahhüt edilen yükümlülüklere saygı göstermeleri çağrısında bulundu

WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus dün (Perşembe) yaptığı bir basın konferansında, “AstraZeneca aşısının iki versiyonunun acil durumlarda kullanımının onaylanmasının ardından COVAX’ın aşıların dağıtıma hazır olduğunu ve yükümlülüklerini yerine getirmeleri için üretici şirketleri beklediklerini” belirtti.

WHO, Pfizer-BioNTech aşısının acil kullanımı için 31 Aralık’ta, Hindistan ve Güney Kore’de üretilen AstraZeneca aşısının iki versiyonu için ise 15 Şubat’ta onay vermişti.

AstraZeneca aşıları, WHO, Küresel Aşı İttifakı (GAVI) ve Salgın Hazırlık Yenilikleri Koalisyonu (CEPI) tarafından denetlenen COVAX programının, bu yılın ilk yarısında dağıtmayı planladığı 337,2 milyon doz aşının büyük çoğunluğunu oluşturuyor.

COVAX programı, bu yıl boyunca 200 ülke ve bölgenin nüfusunun yüzde 20’sine aşı sağlamayı hedefliyor. Program ayrıca 92 düşük gelirli ekonominin aşılara erişimleri için finansman destekleri sağlıyor.

WHO ve GAVI başlangıçta ocak ve şubat aylarında programa katılan ülkelere aşı dağıtmaya başlamayı planlamışlardı ancak daha sonra bu tarih ertelendi.

İki kuruluş salı günü yaptıkları açıklamalarda, kriterleri karşılayan ülkelere “Teslimatların çoğunun mart ayında gerçekleştirileceğini ve ilk sevkiyatların şubat ayı sonunda başlayacağını” duyurdu.

Dozların ilk aşamadaki teslimatı için, katılımcı ülke ve bölgelerin, COVAX aracılığıyla aşı alabilmek üzere üretici şirketlerle bir anlaşma imzalamış olması gerektiğinden, birçok temel koşulun yerine getirilmiş olması gerekiyor.

Söz konusu aşılar için ulusal düzeyde lisanslarının onaylanması da gerekli. COVAX’tan yararlanacak ülkeler, özellikle de aşının etkinlik ve güvenliğini belirlemek için gerekli araçları olmayanlar, WHO tarafından verilen acil durum lisansına istinaden aşıların kullanımları için özel bir lisans çıkarabiliyorlar.

Aynı şekilde, COVAX programından istifade edecek 92 ülke ve bölgenin, dağıtım ve aşılama planlarını sunmaları ve COVAX tarafından incelenip onaylanmış olması da gerekiyor.

WHO dün Kovid-19 salgınına karşı yıllık Stratejik Hazırlık ve Müdahale Planını (SPRP) başlattı. Bu plan için 1,96 milyar dolara ihtiyaç duyuluyor.

Şarku’l Avsat