Dünya Bankası, ‘Kovid-19’ aşıları için sözleşmelerin birleştirilmesi çağrısında bulundu

Malpass, yeni aşıların yolda olduğu ve Pfizer ve BioNTech’in düşük gelirli ülkelerde teslimatının önündeki bir başka engeli kaldırabilecek eksi 70 santigrat derecenin altındaki sıcaklıklarda saklanması için izin istemeleri konusunda iyimser bir tutum sergiledi

Dünya Bankası Başkanı David Malpass, bankanın ülkelerin ilaç şirketleriyle imzaladığı koronavirüs (Kovid-19) aşıları sözleşmelerinin birleştirilmesi için çalıştığını söyledi. Ayrıca yoksul ülkelere daha fazla doz aşı göndermeye çalışan bankanın bu şirketlere aşıların nereye gönderildiği konusunda daha açık olma çağrısında bulunduğuna dikkati çekti.

Malpass tarafından yaptığı açıklamada, bankanın yönetim kurulunun mart ayı sonuna kadar Filipinler, Bangladeş, Tunus ve Etiyopya da dahil olmak üzere 12 ülke için 1,6 milyar dolarlık aşının finansmanını onaylaması ve bunu kısa bir süre sonra 30 ülkenin daha takip etmesini beklediğini ifade etti.

Bankanın 12 milyar dolarlık programın bir parçası olarak aşı satın aldıktan sonra dağıtım kapasitesindeki boşlukları gidermek ve üreticilerle imzaladığı sözleşmeleri standartlaştırmak için yerel yönetimlerle birlikte çalıştığını belirtti. Bankanın Uluslararası Finans Kurumu’nun, gelişmiş ülkeler de dahil olmak üzere mevcut üretim tesislerini genişletmek veya yenilerini inşa etmek için yatırım yapmak için 4 milyar doları olduğunu, ancak mevcut üretimin gittiği alanlar hakkında daha fazla veriye ihtiyacı olduğunu ekledi. Üretim gelişmekte olan ülkelere tahsis edilirse, bankanın parasının gelişmiş ekonomilerdeki fabrikaları genişletmek için kullanılabileceğini düşünen Malpass, G7 gurubunun dün pandemiyle mücadele konusundaki işbirliğini yoğunlaştırma taahhüdünde bulunmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bu tutumun, aşı alma konusunda zengin ülkelerin çok gerisinde kalan fakir ülkelere aşı ulaştırmaya başlamaya yardımcı olabileceğini söyledi.

Malpass, yeni aşıların yolda olduğu ve Pfizer ve BioNTech’in düşük gelirli ülkelerde teslimatının önündeki bir başka engeli kaldırabilecek eksi 70 santigrat derecenin altındaki sıcaklıklarda saklanması için izin istemeleri konusunda iyimser bir tutum sergiledi.

Şarku’l Avsat