Yemen hükümeti: Husiler, Marib’de sivilleri ‘canlı kalkan’ olarak kullanıyor

Yemen hükümeti bugün yaptığı açıklamada, Husi milislerinin Marib kentine yönelik saldırılarının bir parçası olarak sivilleri “canlı kalkan” olarak kullandığını söyledi.

İran destekli Husiler, Sanaa’nın 120 km doğusundaki Marib şehrini ele geçirmek için bu ayın başlarında yeniden eylemlerine başladılar.

Marib, Yemen’in en zengin petrol sahalarından bazılarına yakın bir konumdadır. Çatışmalar, çevredeki çölde Suudi Arabistan sınırına kadar uzanan kamplarda kalan yüz binlerce yerinden edilmiş sivilin güvenliğine yönelik korkuları artırdı.

AFP’nin haberine göre hükümet güçlerindeki iki askeri yetkili, Husilerin, Marib’in Sarvah’ın Ez-Zur bölgesindeki kamplarda yerinden edilmiş insanları “canlı kalkan” olarak kullandığını söyledi.

Marib geçen yılın başlangıcına kadar, 2014’ten bu yana süregelen iç savaştan pek fazla etkilenmemişti.

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi (ICRC), Marib’de şiddet olaylarının tırmanmasından dolayı duyduğu “ciddi endişesini” dile getirdi.

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “ICRC, çatışmanın tüm taraflarını sivilleri, mülklerini ve tüm temel sivil altyapıyı korumak için mümkün olan tüm önlemleri almaya çağırıyor.”

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM), Yemen’de insani bir felaket olasılığı konusunda uyardı.

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths, BM Güvenlik Konseyi’ne hitaben yaptığı konuşmasında Yemen’de yaşananların milyonlarca sivili tehlikeye maruz bıraktığını, özellikle de çatışmaların yerinden edilmişlerin kamplarına ulaşmasıyla bu tehlikenin yaşandığını söyledi.

Gözlemciler, Husilerin gelecekteki barış müzakerelerinde pozisyonlarını güçlendirmek için Marib’i kontrol etmeye çalıştıklarını belirtiyor.

Şarkul Avsat