Bir ağaç, Dünya’nın 42 bin yıl önce tanık olduğu kitlesel yok oluşun sırrını çözüyor

Tarih öncesi Kauri ağacı, 2 yıl önce Yeni Zelanda’daki Auckland ormanında bulundu

Avustralya’nın Sidney kentindeki New South Wales Üniversitesi (UNSW) ve South Australian Museum tarafından ortaklaşa yürütülen yeni bir uluslararası araştırmaya göre Dünya’nın manyetik alanının 42 bin yıl önce geçici olarak çökmesi, küresel çapta çevresel değişikliklere ve hayvanların kitlesel yok oluşuna yol açan büyük iklim değişikliklerinin ana sebebiydi.

Araştırmacılar, önceki gün Science dergisinde yayınlanan bir çalışmada, bahsedilen dönemdeki iklim değişikliklerini kanıtlamak için Yeni Zelanda’da bulunan yaşlı Kauri Ağacını kullandıklarını açıkladı. Araştırma Dünya tarihindeki bu dramatik değişimin, gezegenimizin manyetik alanının çökmesi sonucu açığa çıkan elektrik fırtınaları, dağınık aurora (kutup ışıkları) ve kozmik radyasyondan kaynaklandığını iddia ediyor.

Araştırmacılar, “Otostopçunun Galaksi Rehberi” adlı roman serisinde ‘42’ sayısının evren tarihinde önemli olduğunu yazan bilim-kurgu yazarı Douglas Adams’ın onuruna bu olayın gerçekleştiği tarihsel evreyi ‘Adams Olayı’ olarak adlandırdılar.

UNSW’da bilim araştırmacısı ve çalışmanın baş yazarı Chris Turney, Üniversitenin internet sitesinde yayınlanan raporda, “Şimdiye kadar ilk kez, Dünya’nın manyetik alanının bu geçici çöküşünün tam zamanlamasını ve çevresel etkilerini belirleyebildik. Bulgular, 40 bin yıldan uzun süredir çökeltilerde korunmuş olan yaşlı Yeni Zelanda Kauri ağaçları ile mümkün hale getirildi” dedi.

Tarih öncesi Kauri ağacı, 2 yıl önce Yeni Zelanda’daki Auckland ormanında bulundu. İki buçuk metre uzunluğunda bu devasa ağacın gövdesi, çevredeki ağaçların kaynaklarından yararlanmasını sağlayan birbirine bağlı sistemi nedeniyle bunca yıla rağmen hayattaydı.

Turney sözlerini “Eski ağaçları kullanarak, Dünya’nın manyetik alanının çökmesinin neden olduğu atmosferik radyo-karbon seviyelerindeki yükselişi ölçebilir ve tarihlendirebiliriz” şeklinde sürdürdü.

Bilim insanları manyetik alanların 41-42 bin yıl önce geçici bir çöküş olduğunu biliyor olsalar da Turney’in de dediği gibi bunun Dünya’daki yaşamı nasıl etkilediğini tam olarak bilmiyorlardı.

Bunun sonucunda araştırmacılar, eski Kauri ağaçlarındaki halkaları analiz ederek Dünya atmosferinin bu süre zarfında nasıl değiştiğine dair ayrıntılı bir zaman çizelgesi oluşturmayı başardılar.

Şarku’l Avsat