Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Tebbun ve Macron iş birliğini artırma konusunda anlaştı

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün yaptıkları telefon görüşmesinde iki ülke arasındaki iş birliğini artırma konusunda anlaştı.

AFP’ye göre, Tebbun’un yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kaynaklı komplikasyonlar için tedavi gördüğü Almanya’dan dönüşünden bu yana iki lider arasındaki ilk görüşmede, Cezayir ve Fransa arasındaki iş birliğini artırmak için koordinasyonu sürdürme konusunda mutabık kalındı.

Cezayir Cumhurbaşkanlığı’na göre Macron, iki liderin 24 Ocak’ta yaptığı telefon görüşmesinde ortak ilgi alanları üzerinde birlikte çalışmaya devam etme arzusunu ifade etti.

Fransa ile Cezayir arasındaki öncelikli konular arasında, Fransa sömürgeciliği ve Cezayir bağımsızlık savaşı (1954-1962) hakkında ‘hafızanın uzlaşması’ var.

Macron, iki ülkeyi konu üzerinden uzlaştırmaya çalışmak için sembolik adımlar atacağına söz vermiş, ancak Cezayir’in talep ettiği özürleri sunmayı reddetmişti.

Tebbun, tarihçi Benjamin Stora tarafından Macron’a sunulan ‘Cezayir savaşı ve sömürge dönemine ilişkin hafıza soruları’ hakkındaki rapora dair fikir beyan etmedi.

Stora’nın raporu Cezayir’de tepkilerle karşılandı. Hükümet sözcüsü Ammar Bilhaymer, raporun objektif olmadığını ve beklentilerin altında kaldığını dile getirdi.

Şarkul Avsat