Demokratik Buluşma Bloğu temsilcisi Hristiyan Milletvekili Nehme Tohme

Hristiyan siyasetçi Tohme: Lübnan’da Mart ayı zor geçecek

Lübnan’da Demokratik Buluşma Bloğu temsilcisi Hristiyan milletvekili Nehme Tohme, devlet, hükümet ve resmi kurumların yokluğunda şiddetli yoksulluktan mustarip birçok Lübnanlı ailenin, Lübnan’da sosyal patlamaya neden olabileceği noktasındaki korkusunu dile getirdi.

Yeni ABD yönetiminin Ortadoğu’da çizdiği imaj kaybolmadan önce, iç ve dış çözümlerin olmaması halinde Lübnan’ı zor ayların beklediğini ifade etti.

Tohme Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte şunları söyledi:

“Lübnanlılar özellikle günlük yaşamlarıyla ilgili konularda, tarihlerinin en zorlu aşamasından geçiyor. Hükümet kurma ve diğer konular noktasında, kişisel çıkarları sebebiyle yetkililerin açık ihmalleri görülüyor.”

Tohme, öncelikler arasında vatanseverliğin olmaması ile sosyal ve yaşamsal meselelere kayıtsız kalmanın bir sonucu olarak, durumun çok tehlikeli bir noktaya gittiğine inandığından dolayı Lübnan’ın kaderiyle ilgili endişelerini dile getirdi. Ayrıca bu durumun siyasi bileşenler arasında bölünmeye yol açarak, ülkeyi karanlık bir tünele doğru ittiğini ifade etti.

Tohme, çatışmaya dönüşen tartışmalar ve siyasi tırmanışlar hakkında üzüntüsünü ifade ederek, “Lübnan’da yaşanan savaşlardan bir şey öğrenmemişiz ve ders alamamışız. Bu bize, Lübnan halkının haklarından ve onları koruma noktasında çalışmaktan bahsediyor. Tüm Lübnanlıların hakları yok sayılırken de aynı şeyi yapıyor” dedi.

Tohme, son bir kaç gün içinde gerçekleştirilen toplantılar ve siyasi tutumların, ülke ve halkı için tartışan gruplar arasında siyasi hesapların yapılması bağlamında gerçekleştiğini bildirdi.

Tohme bu kapsamda, Lübnanlı siyasi partiler arasındaki anlaşmazlık ve ayrışmanın özellikle yaklaşan başkanlık seçimleri üzerine yoğunlaşmasını umuyor. Tohme, “Önümüzde aylar oldukça zor geçecek. Çünkü ekonomik ve mali krizde artışın olacağına işaret eden bir atmosfer hakim. Açık bir şekilde ifade etmek gerekirse, Lübnan’ın daha da çökeceği görülmekte. Yeni ABD yönetiminin Ortadoğu’da izleyeceği yol sona ermeden önce, bu noktada iç ve dış çözümlerin olmayacak olması endişe verici” ifadelerini kullandı.

Tohme şaşkınlığını şu sözlerle ifade etti:

“Sivil ve sivil nesnelere yönelik terörist saldırılara maruz kalan Suudi Arabistan başta olmak üzere bir çok kardeş ülke Lübnan’ın tarihini görmezden geliyor. Geçirdiği en zor zamanlarda Lübnan’a sağladığı destek ve yardım noktasında Suudi Arabistan’ı destekleyenler Lübnanlıların çoğu tarafından kınanıyor.”

Tohme ayrıca, “Suudi Arabistan’a ne olacağı Lübnan’ı da etkiliyor. Suudi Arabistan’ın güvenliği ve istikrarı, bölgenin istikrarı noktasında temel ve stratejik bir konuma sahip. Aynı durum küresel ekonomik istikrarı noktasında da geçerli” ifadelerini kullandı.

Şarkul Avsat