Mısır İsmailiye'de ilk dozu Sağlık Bakanı huzurunda alan bir doktor

Mısır’da vatandaşların aşılanmasına başlanıyor

Mısırlı sağlık yetkilileri dün, doktorların aşılamaya başlamasından tam bir ay sonra, koronavirüs aşısı olmak isteyen vatandaşların gelecek haftadan itibaren kayıtların başlayacağını duyurdu. Büyük miktarda aşı teslim alacaklarını belirten Mısır Sağlık Bakanı Dr. Hale Zayid, salgının gerilemesinde ardı ardına üç haftadır istikrar olduğunu söyledi.

Bakan Zayid dün düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

“Mısır, bütün vatandaşlarına aşı sağlamak için önümüzdeki günlerde ya da bu hafta sonunda milyonlarca aşı dozu alacak. Gelecek hafta aşı kayıtları başlayacak. Aşılamaya ilk etapta kronik hastalığı olanlardan ve yaşlı kişilerden başlanacak.”

Ayrıca Mısır’ın doz sayısına dair yaptığı sözleşmelere işaret eden Dr. Hale Zayid, Mısır’ın yeni tip korona virüse karşı geliştirilmiş 100 milyon doz için sözleşme imzaladığını ve uluslararası aşı platformu GAVI aracılığıyla elde ettiği 40 milyon dozun 6 milyonunu AstraZeneca’dan teslim aldığını söyledi Zayid, geri kalan dozların teslimatının da yıl içerisinde gerçekleşeceği bilgisini verdi.

Afrika ülkeleri arasında aşıyı ilk alan ve sağlık personellerini aşılayan ülke olduklarını belirten Sağlık Bakanı Dr. Hale Zayid, “Elde edilen tüm aşılara, Mısır İlaç Otoritesi ve kendisine bağlı laboratuvarlar tarafından aşıların güveli ve etkili olduğu tespit edilmesinin ardından acil olarak kullanma onayı veriliyor” dedi.

Koronavirüs Bilimsel Komitesi Başkanı Hüsam Hüsni de yaptığı açıklamada, “Asıl zorluk, başlatılacak olan tedavi yöntemiydi. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastaları için geliştirilmiş ve alanında bir ilk olan tedavi protokolü hazırlandı” dedi. Hüsam Hüsni ayrıca yeni gelişmeleri takip etmek için ardı ardına 4 protokolün da oluşturulduğunu kaydetti.

Şarkul Avsat