Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan bin Abdullah ve Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin görüşmede (SPA)

Suudi Arabistan ve Irak dışişleri bakanları mutabakat zaptlarının etkinleştirilmesini görüştü

Suudi Arabistan ve Irak, son iki yılda çeşitli alan ve sektörlerde mutabakat zaptları imzaladıktan sonra, bölgede güvenlik ve barışı artırmak için karşılıklı çaba yürütmenin yanı sıra bu muhtıraların etkinleştirilmesini tamamlamaya ve ilerletmeye çalışıyor

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’ya göre Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan bin Abdullah, dün Riyad’daki bakanlıkta Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede, bölgesel ve uluslararası gelişmelerin yanı sıra ikili ilişkiler ve onları geliştirme yolları ile Suudi Arabistan-Irak Koordinasyon Konseyi toplantılarının sonuçları ele alındı.

Irak Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Dr. Ahmed el-Sahaf, görüşmenin öncesinde Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bakan Hüseyin’in ziyareti, Suudi mevkidaşı Prens Faysal bin Ferhan’ın kendisine yaptığı davete yanıt olarak gerçekleşiyor” dedi.

Sahaf, iki bakanın bölgede güvenlik ve barışın güçlendirilmesi için karşılıklı çabaların benimsenmesinin önemine değineceğini, bölgesel ve uluslararası olaylar ile bunların ortak çıkarlar üzerindeki etkilerini tartışacağını da bildirdi.

Diğer taraftan, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Dr. Nayef el-Hacraf da, Riyad’daki Genel Sekreterlik merkezinde Dr. Fuad Hüseyin ile bir araya geldi.

Görüşmede, stratejik ortaklık ve yapılan çalışmalar çerçevesinde, KİK ve Irak arasındaki işbirliği yolu ele alındı.

Dr. Hacraf KİK’in, egemenliği, güvenliği ve istikrarını korumak için aldığı önlemlerde kardeş Irak’ın yanında yer aldığını ifade ederek, Irak’ın toprak bütünlüğü, egemenliği, Arap kimliği, sosyal dokusu ve ulusal birliğinin korunmasının önemini dile getirdi.

KİK Genel Sekreteri, geçtiğimiz ocak ayı başında El-Ula zirvesinin nihai açıklamasında bu bağlamda nelerin yer aldığını da hatırlattı.

Şarku’l Avsat