Kral Selman Bakanlar Kurulu toplantısında video konferans aracılığıyla başkanlık etti

Suudi Arabistan Somali’de tarafların barışçıl bir çözüme ulaşmasını umuyor

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, video konferans aracılığıyla Kral Selman bin Abdulaziz başkanlığında dün toplandı.

Toplantıda, Somali’nin başkenti Mogadişu’da ölüm ve yaralanmalara neden olan saldırı ele alınarak, Suudi Arabistan’ın Somali’deki kardeşlerin güvenlik, istikrar ve birliğini koruyacak şekilde barışçıl yollarla çözüme ulaşılmasına yönelik arzusu dile getirildi.

Bakanlar Kurulu, İran destekli terörist Husi milislerin kasıtlı ve sistematik bir şekilde Suudi Arabistan’daki sivillere yönelik saldırı girişimlerine devam etmesini bir kez daha kınadı.

Toplantıda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin yerel ve uluslararası son gelişmeler, epidemiyolojik eğri ve ülkedeki virüs istatistikleri hakkında bilgiler gözden geçirildi.

Aşı tedarikinin yeniden başlaması ve yeni sevkiyatların gelmesi ışığında aşılama çalışmaları gözden geçirildi. Çeşitli bölgelerde aşının uygulanmasına yönelik açılan merkezler hakkında bakanlara bilgi verildi.

Salgınla mücadelede elde edilen kazanımları korumakla birlikte vatandaşlar ve ülkede yaşayan yabancıların sağlık ve güvenliğini korumak için alınan ihtiyati ve önleyici tedbirlere uymaya devam etmenin önemi vurgulandı.

Salgının etkilerini hafifletmek, enerji güvenliği ve piyasa dengesini güçlendirmek amacıyla Suudi Arabistan’ın küresel petrol piyasalarının istikrarı ve dünyaya arzının sürdürülebilirliğini desteklemeye yönelik girişimlerinin sonuçlarına değinildi.

Suudi Arabistan’ın Uluslararası Enerji Forumu (IEF), Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ve OPEC örgütünde ifade ettiği gibi, salgının zorluklarıyla yüzleşmek ve küresel ekonomik büyüme üzerindeki etkisini sınırlamak için işbirliğinin önemi bir kez daha vurgulandı.

Ayrıca, enerji alanında toplu eylem, diyalog ve veri şeffaflığı yoluyla zorlukların üstesinden gelmek için çalışma ihtiyacının altı çizildi.

Bakanlar Kurulu toplantısında, Suudi Arabistan’ın iç işlerine ilişkin bir takım kararlar da alındı.

Şarkul Avsat