Yemen Dışişleri Bakanı Ahmed bin Mübarek, ABD’li Temsilci Timothy Lenderking ile görüştü (SABA)

ABD ve BM’den Yemen’de barış için yeni adım

ABD ve Birleşmiş Milletler’in (BM) Yemen Temsilcileri, dün Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a gelmelerinden kısa bir süre sonra Yemen’de tırmanışı azaltma ve barış çabalarını yeniden canlandırma çalışmalarını yoğunlaştırdı

Yemen Dışişleri Bakanı Ahmed bin Mübarek, BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths ve ABD’li Timothy Lenderking ile ayrı ayrı bir araya gelerek gerginliğin azaltılması ve barış istişarelerinin yeniden canlandırılması konusunu ele aldı. Öte yandan Yemen tarafı, hükümetin ‘üç referansa’ dayanan barışa olan bağlılığını vurgulayarak, Husi milislerini İran’ın emirleri ve bölgedeki gündemine hizmet etmek için ciddiyetten yoksun olmakla ve savaşmakla suçladı.

Bu, Milli Ordu’nun meşruiyeti destekleyen savaşçıların desteğiyle mücadele ettiği çatışmalarda son iki hafta içinde yüzlerce ölüm ve yaralanma yaşanmasına rağmen, Husi grubunun bir petrol şehri olan Marib’e karşı eşi görülmemiş askeri hamlesini sürdürdüğü bir zamanda gerçekleşti.

Dün Riyad’a gelen BM ve ABD’li temsilciler, durdurulan barış çabaları yeniden canlandırmaya çalışırken, Yemenli kaynaklar, Dışişleri Bakanı Ahmed Avad bin Mübarek’in ABD Temsilcisi Lenderking ile Husi milislerinin askeri olarak durumu tırmandırması ve bunun barış sürecine getirdiği riskler konusundaki gelişmeleri görüştüğünü belirtti.

Ahmed bin Mübarek, terörist Husi milisleri savaşı sürekli hale getirip Yemenlilerin hayatlarını ucuz gördüklerini söyledi. Bu durumdan özellikle Yemen ve bölgenin güvenliğini bozmak amacıyla bu milislerin İran rejiminden aldıkları emirlerin yerine getirilmesinde kaybedilen savaşlardan en çok çocuklar etkilendi.

SABA haber ajansına göre Körfez ülkeleri başkentlerini gezmeye hazırlandığı sırada Yemenli Bakan, “Marib’deki ulusal ordu güçleri ve diğer şehirler, bu Husi terör saldırısına karşı şehirleri ve sivilleri savunmak için ulusal görevlerini yerine getiriyorlar” dedi.

Ahmed bin Mübarek, ABD’li Temsilci ile görüşmesinde Marib’deki bu Husi tırmanışının devam etmesinden kaynaklanan büyük insani kayıplar konusunda uyardı. Bakan, bu milislerin, Marib’deki mülteci kamplarına yönelik saldırılar ve onları canlı kalkan olarak kullanarak uluslararası ve insani normlar ve kanunların açıkça ihlal ettiğine dikkat çekti.

Yemen’deki Mülteci Kamplarının Yönetme ve Yürütme Birimi tarafından dün yayınlanan bir raporda, son iki hafta içinde Marib şehrinde artan çatışmalar nedeniyle 12 binden fazla kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı bildirildi.

Rapor ailelerin yüzde 90’ından fazlasının Marib’in batısındaki Sirvah kentindeki evlerini terk etmek zorunda kaldığını söyledi.

Ahmed bin Mübarek, son zamanlarda onlarca sivilin öldürüldüğü Taiz’in yanısıra Marib’de devam eden Husi askeri tırmanışına değindi. Husilerin halkın ikamet ettiği binaları ayrım gözetmeksizin bombalaması sonucunda çok sayıda insanın zarar gördüğünü söyledi. Birçok ailenin evini terk etmek zorunda kaldığına dikkat çekti. Bunun yanı sıra milislerin Amman’daki esir değişim konusunda zorluk çıkardığını ifade etti.

Bakan, tüm bunların bu grubun barışı sağlama veya Yemenlilerin hayatlarını koruma yönünde ciddi bir niyeti olmadığını gösterdiğini söyledi.

Yemen Dışişleri Bakanı, meşru hükümetin barışa ulaşmaya hazır olduğunu belirtti. Resmi kaynaklar, ABD ve uluslararası toplumdan Husilere şiddeti durdurmaları ve Yemen’e barışı getirecek bir siyasi çözümü kabul etmeleri için gerçek baskı yapmalarını istediğini ifade etti.

Resmi kaynaklar, ABD’li Temsilci’nin, Husilerin Marib’deki tüm askeri operasyonları durdurması ve Yemen’deki istikrarı bozan eylemlerden kaçınması gerektiği şeklindeki ülkesinin tutumunu yenilediğini belirtti. Yemen’deki duruma askeri bir çözüm olmadığını ifade etti. Ülkesinin meşru hükümete ve Yemen’in birlik, istikrar ve güvenliğine verdiği desteği tazeledi.

Yemenli Bakan, Griffiths’e milislere şiddetin yalnızca şiddeti doğurduğunu, öldürmenin yalnızca cinayeti doğurduğunu ve iktidar yanılsaması ve coşkusunun Yemenlilerin iradesi ve kararlılığı önünde yok olduğunu fark etmeleri için baskı yapılması çağrısında bulundu. Ayrıca “Yemen hükümeti, kapsamlı ve sürdürülebilir barışı sağlama çabalarına olan pozitif katılımını sürdürmeye kararlıdır” ifadelerini kullandı.

ABD ve BM elçileri, çabalarının Yemen’deki çatışmayı sona erdirmesini ve siyasi bir anlaşmaya yol açmasını umuyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’na göre Lenderking, ABD’nin Yemen’deki çatışmaya kalıcı bir siyasi çözüm bulmaya ve Yemen halkına insani yardım sağlamaya dayanan iki yollu yaklaşımı konusundaki tartışmalarına odaklanacak.

Diplomatik kaynaklar, Yemen’deki tırmanışı azaltmak ve barış sürecinin yeniden canlanmasını desteklemek ve yaklaşık olarak altı yıldır devam eden savaş nedeniyle Yemenlilerin çektiği büyük insani acıyı hafifletmek için Avrupa-Amerika koordinasyonu bulunduğunu bildirdi.

Husi grubunun önde gelen liderleri geçtiğimiz günlerde Marib’e yönelik bu saldırılarda amaçlarının Yemen’in batı kıyısındaki Hudeyde vilayetinde BM ateşkesi ihlallerinin devam etmesiyle birlikte petrol ve gazı kontrol etmek olduğunu açıkladı.

Grubun lideri ayrıca son konuşmasında üyelerinin Marib’de Amerikalılar ve İsraillilerle savaştığını iddia etti. Bu, grubun bölgelerindeki gençleri kendi saflarında savaşmaları için onları cezbetmek için i kullanılan fikir.

Marib’de Ulusal ordunun faaliyetlerinin devam ettiği bildirilirken Yemen Silahlı Kuvvetleri Medya Merkezi, askeri kaynakların aktardığına göre, Koalisyon savaşçıları, İran destekli Husi darbe milislerinin toplantılarını hedef aldı.

Şarku’l Avsat