Fransız turist 9 aydır Tahran’da tutuklu

İranlı bir avukat dün yaptığı açıklamada İran’ın 9 aydır bir Fransız turisti tutukladığını ve avukatıyla görüşmesini engellediğini söyledi.

Bu arada, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Fransız-İranlı araştırmacı Fariba Adelkhah’ın serbest bırakılması çağrısında bulundu. Aynı zamanda tutuklu avukat Nasrin Sotoudeh’nin akıbeti hakkındaki derin endişesini dile getirdi.

Reuters’ a konuşan Saeid Dehghan isimli avukat 9 aydır İran’da tutuklu bulunan Fransız turistin adının Benjamin olduğunu, Meşhed şehrindeki Vekilabad Cezaevi’nde tutulduğunu, çelişkili ve asılsız iddialarla itham edildiğini söyledi.

Söz konusu tutuklama 2018 de Donald Trump’ın geri çekildiği 2015 nükleer anlaşmasının ABD’li ve Avrupa’lı taraf ülkelerce İran nezdinde tekrar canlandırılmaya çalışıldığı hassas bir dönemde gündeme geldi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, büyükelçiliğin kendileriyle düzenli temas halinde olduğunu söyleyerek, İran’daki turistin tutuklandığını doğruladı.

Fransız Le Figaro gazetesi Cuma günü İran ve Alman asıllı bir Fransız’ın daha iki hafta önce İran’da tutuklandığını bildirdi. Mayıs 2020’ de İran mahkemelerince casusluk suçlamasıyla 6 yıl hapis cezasına çarptırılan İran kökenli Fransız Akademisyen Fariba Adelkhah geçen Ekim ayında geçici izinli olarak serbest bırakıldı. Avukat Dehghan, Adelkhah’ ın o zamandan beri ev hapsinde olduğunu söyledi. Çifte vatandaşlığı tanımayan Tahran, Adelkhah’ın serbest bırakılmasına ilişkin Fransa’dan gelen çağrıları reddediyor.

Şarkul Avsat