Eski İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu

İsrail koronavirüs aşılarını bazı ülkelere baskı yapmak için ‘diplomatik amaçla’ kullanıyor

İsrail yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarının ihtiyaç fazlası kısmını uluslararası insani yardım olarak kullanmaya karar verdi. Ancak, Filistinlilerin kendi aşıları için yardım sevkiyatları beklediği bir zamanda İsrail’in attığı bu adım ‘diplomatik hedeflere’ ulaşma amacı taşıyor.

Financial Times gazetesine göre İsrail, büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyan Çekya, Honduras ve Guatemala gibi ülkelere aşı bağışı yapmayı planladı.

Haber ilk olarak, İsrail’in kamu yayın kuruluşu Kan tarafından bildirildi ve daha sonra üst düzey İsrailli bir politikacı Financial Times’a planın doğru olduğunu teyit etti.

Reuters’a göre Çek Cumhuriyeti, İsrail’den küçük bir aşı sevkiyatı aldığını bildirdi. Aynı şekilde Honduras hükümeti de İsrail’den 5 bin doz aşı beklediğini açıkladı.

İsrail hükümeti, aşı teslimatlarını resmi olarak henüz onaylamasa da, geçtiğimiz Salı günü yapılan açıklamada, “Yürüttüğü başarılı aşılama kampanyasının ışığında dünyada nüfusunu aşılamada lider ülke olan İsrail, aşı tedarikine yardımcı olma konusunda diğer ülkelerden birçok talep aldı” denildi.

İsrailli bir başka yetkili de, Financial Times’a yaptığı açıklamada, “Aşı politikası, İsrail ile diplomatik ilişkiler kurmayı düşünen çoğunluğu Müslüman ülkelerle görüşmeleri hızlandırmaya yardımcı olabilir” dedi.

İsrailli politikacı, ‘İsrail’in Rusya’ya ödeme yaparak Suriye’ye Sputnik V aşısının temin edilmesini sağlamasına’ karşılık Suriye’ye geçen İsrailli bir kadının serbest bırakılmasının ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun bu politikayla şimdiden başarıya ulaştığını da sözlerine ekledi.

Ancak İsrail, uluslararası hukuk uyarınca işgali altında yaşayan Filistinlilere aşı sağlama yükümlülüğü olduğuna dair her türlü öneriyi reddetti ve 1993’te Filistin ile yapılan Oslo Anlaşması’na göre, Batı Şeria ve Gazze’deki sağlık sektörünün idaresinin Filistin tarafının sorumluluğunda olduğunu öne sürdü.

Savunma Bakanlığı’ndaki bir yetkiliye göre, İsrail ön saflardaki sağlık çalışanlarını aşılaması için Filistin yönetimine 5 binden daha az aşı dozu gönderdi. Aynı şekilde Gazze Şeridi’ne de daha az miktarda aşı teslim etti.

İsrail ile müzakerelerinde Filistin yönetimi ile birlikte çalışan Filistin asıllı İsrailli avukat Diana Buttu, “İsrail sadece Filistinlilerin aşılara erişimini reddetmekle kalmıyor, bunu Filistinliler aleyhine olacak siyasi kazanımlar elde etmek için de kullanıyor. Honduras’a aşı sağlamak, İsrail ile Honduras arasındaki ticari bir anlaşma nedeniyle değil, daha ziyade İsrail’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması nedeniyle oluyor” dedi.

Şarkul Avsat