Suudi Arabistan’da aşı hakkındaki söylentilere karşı bilinçlendirme kampanyası

Suudi Arabistan’da Kovid-19’a karşı yürütülen aşılama kampanyasının ikinci aşaması başladı. Ancak aşının etkinliği ve yan etkileri ile ilgili söylentiler devam ediyor. Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı, söz konusu söylentilerle mücadele etmek, aşı olmaya teşvikte bulunmak ve herkesin sağlığını ve güvenliğini korumadaki etkinliğini göstermek amacıyla “Eliniz Onları Korur” adlı bir bilinçlendirme kampanyası başlattı.

Suudi toplumundaki gerçekliği gösteren birçok fotoğrafın ve videonun kullanıldığı farkındalık kampanyası, Sağlık Bakanlığı’nın sosyal medya platformlarında yayılmaya başladı. Söz konusu platformlarda yanlış haberleri yayma girişimlerinin engellenmesi için bilgilendirme yapıldı.

Ülkede hali hazırda aşı olma zorunluluğu olmamasına rağmen Bakanlık, vatandaşların sağlık ve güvenliklerini korumak amacıyla aşı olmak için “Sehhaty” uygulaması üzerinden hızlıca kayıt yaptırılması çağrısında bulundu. Ayrıca ülkede enfeksiyon sayısında önemli bir artış olduğuna dikkat çekildi.

Bakanlık Kovid-19 salgını ile ilgili son 24 saatte elde edilen verileri paylaştı. Açıklamaya göre ülkede 353 yeni vaka tespit edilirken iyileşen sayısı da 280 olarak duyuruldu. Son verilerle aktif vaka sayısı 2 bin 531 oldu. Ayrıca 483 kritik vaka bulunduğu kaydedildi.

Suudi Arabistan’da toplam vaka sayısı 376 bin 21’e yükseldi. İyileşenlerin sayısı da 367 bin 15 oldu.

Ülkede 5 kişinin daha koronavirüs sebebiyle yaşamını yitirmesiyle birlikte toplam ölü sayısı 6 bin 475’e yükseldi. Bakanlık ayrıca 24 saat içinde 45 bin 388 Kovid-19 testi yapıldığı bilgisini paylaştı.

Yetkili makamlar etkinliği yüzde 95’e ulaşan Pfizer aşısının kullanımına onay verdiklerini açıkladı. SPA tarafından yayımlanan yakın tarihli bir tıbbi çalışma, Pfizer aşısının Kovid-19 ile enfekte olunması durumunda, aşının ilk dozunun alınmasından 28 gün geçtikten sonra hastaneye yatış endikasyonunu azaltmadaki etkinliğinin yüzde 85 olduğunu ortaya koydu.

Suudi Arabistan’daki şehirlerde aşı merkezleri açılmaya devam ediliyor. Riyad yönetimi 2021 yılı sonuna kadar 28 milyon kişiyi aşılamayı hedefliyor.

Suudi Arabistan son zamanlarda vatandaşları aşı olmaya teşvik etmek için yürütülen sosyal sorumluluk projeleri kapsamında birçok görsel materyal yayınladı.

Suudi Arabistan İslami İşler Bakanlığı dün, ihtiyati tedbirlerin takibi sonucunda ibadet edenler arasında Kovid-19 vakalarının tespit edilmesinin ardından bölgedeki 6 camiyi geçici olarak kapattı. 17 gün içerisinde kapatılan toplam cami sayısı 141’e yükseldi.

Gerekli sterilizasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından 125 cami yeniden ibadete açıldı.

Pasaportlar Genel Müdürlüğü tarafından, Suudi vatandaşı olmayan erkeklerle evli kadınların, evlilik belgelerini göstererek eşleriyle birlikte seyahat edebilecekleri ve yurt dışında eşlerine katılabilecekleri duyuruldu.

Diğer yandan Suudi olmayan kadınlarla evli Suudi erkeklerin iş veya başka bir sebeple Krallık dışında ikamet etmeleri halinde ülkeye girişlerine izin verilmeyeceği kaydedildi.

Müdürlük ayrıca Suudi vatandaşların eşlerinin yurt dışında bulunduğunu ve Suudi Arabistan’a giriş yapamadığını kanıtlayan belgeleri sunamaması halinde, “Absher” uygulaması üzerinden seyahat izni başvurusunda bulunarak seyahat izni alma prosedürlerinin kolaylaştırılabileceğini bildirdi.

Şarkul Avsat