Mısır: Maddi durumuna göre ihtiyaçlı gruplara aşı sağlanacak

Mısır Sağlık Bakanlığı, pozitif çıkan yeni 589 vaka ile birlikte 46 yeni ölüm kaydedildiğini açıkladı

Mısır, maddi durumuna göre ihtiyaçlı gruplara Kovid-19 aşısı sağlanacağını duyurdu. Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, “Mısır, çeşitli şirketlerden aldığı çok sayıda aşıyı öncelikli gruplara ücretsiz olarak uygulama noktasında söz konusu şirketlerle anlaşma yaptı” dedi. Medbuli, vakaların kontrol altına alınarak her türlü gelişmeye anında müdahale edildiğine işaret etti. Ayrıca, ABD Ticaret Odası “Mısır hükümetinin koronavirüs salgınıyla yüzleşmede aldığı kararlara övgüde bulunarak, salgın sırasında Mısır ekonomisinin performansının diğer birçok ülkeye kıyasla başarılı olduğunu kanıtladığını” vurguladı.

Mısır Sağlık Bakanlığı, pozitif çıkan yeni 589 vaka ile birlikte 46 yeni ölüm kaydedildiğini açıkladı. Bakanlığın perşembe günü yaptığı açıklamada, toplam vaka sayısının 180 bin 640 olduğu, bunlardan 139 bin 494’ünün iyileştiği ve 10 bin 541’inin de hayatını kaybettiği bildirildi.

Mısır Bakanlar Kuruluna bağlı Bilgi ve Karar Destek Merkezi, koronavirüsle mücadelede dünyadaki 215 bölge ve ülkeye kıyasla Mısır’ın toplam vaka sayısı sıralamasında 64, ölüm oranı sıralamasında ise 7. sırada yer aldığını bildirdi.

Mısır Başbakanı dün akşam Kahire’de ABD Ticaret Odası üyeleriyle bir araya geldi. ABD Ticaret Odası Başkan Yardımcısı ve Uluslararası İlişkiler Başkanı Myron Brilliant şu açıklamalarda bulundu: “2020’nin son çeyreğinde işsizlik oranının yüzde 7,2’ye gerilemesi dahil olmak üzere özellikle koronavirüs salgınının yansımaları ışığında, Mısır’ın elde ettiği olumlu ekonomik göstergeleri takdir etmek gerek. Yoksulluk oranının yüzde 29,7’ye ve enflasyonun yüzde 5,7’lere kadar düşmesi, ABD şirketlerini Mısır’da daha fazla yatırım yapmaya teşvik ediyor.”

Mısır-ABD İş Konseyi Başkanı Ömer Muhanna, Mısır’da faaliyet gösteren ABD şirketlerinin, özellikle pandemi krizi döneminde sağlık sektörüne solunum cihazları ve kişisel koruyucu ekipmanlar sağlanması noktasındaki desteklerini gözden geçirdi.

Ayrıca, Mısır’da faaliyet gösteren çok sayıda ABD şirketinin, çalışanlarına Kovid-19 aşısını sağlama noktasında, Mısır hükümeti ile işbirliği yapma ve bu aşıların maliyetlerini karşılama isteğinde bulunduğunu dile getirdi.

Medbuli açıklamasında, “2020 yılının tanık olduğu istisnai ve zor koşullara rağmen, Mısır hükümeti, salgın öncesi seviyeye geri gelmeye ve önceliklere göre kalkınma planlarını uygulamaya odaklanıyor” dedi.

Öte yandan, bugün (Cumartesi) Mısır’da virüsü önleme noktasında ihtiyati tedbirlere uymanın önemi vurgulanarak, okullarda ve üniversitelerde ilk dönem sınavları başlıyor.

Mısır Başbakanı dün yaptığı açıklamada, alınan ihtiyati tedbirlerin ihlalleri durumunda bununla yüzleşmek zorunda kalınacağını vurguladı. Ayrıca, kalabalık ve halka açık yerlerde maske takma zorunluluğu başta olmak üzere, devletin alınan tedbirlerin uygulanmasını takip ettiğine işaret etti.

Şarku’l Avsat