Arap ve İslam ülkelerinden birçok kuruluştan Suudi Arabistan’a destek

Suudi Arabistan vatandaşı Cemal Kaşıkçı’nın ölümünü inceleyen ABD raporunda yer alan ‘hakaret içerikli asılsız sonuçlara’ ilişkin Riyad’ın açıklaması birçok Arap ülkesi ve kuruluştan geniş destek aldı

Körfez ve Arap ülkelerinin yanı sıra İslami ve uluslararası kuruluşlar, Riyad’ın bölgesel ve uluslararası güvenlik ve istikrarın sağlanmasındaki önemli rolünü vurgulayarak, Suudi Arabistan’ın liderliği, egemenliği ve yargı bağımsızlığını etkileyecek her şeyi reddetti.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’nın gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili ABD’nin yayınladığı raporu reddeden açıklamalarını desteklediğini ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, Suudi Arabistan’ın Kaşıkçı cinayetiyle ilgili olarak tüm suçlulardan hesap sorduğuna, şeffaf bir şekilde yasaları uyguladığına ve yargı hükümlerine güven duyduğuna dikkat çekildi.

BAE’nin bölgenin istikrarı ve güvenliği için çaba gösteren Suudi Arabistan’ın yanında yer aldığına vurgu yapılan açıklamada, Kaşıkçı cinayetinin istismar edilmesi ve Suudi Arabistan’ın iç işlerine müdahalenin kabul edilmediği ifade edildi.

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı da, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’nın Kaşıkçı cinayetiyle ilgili ABD’nin yayınladığı raporu reddeden açıklamalarını desteklediğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, Suudi Arabistan Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman liderliğinde Riyad’ın bölgesel, Arap ve uluslararası düzeyde yürüttüğü ılımlı politikasının yanı sıra bölgedeki güvenliğin ve dünya ekonomisinin güçlendirilmesi için verilen çabalardaki rolünün önemine vurgu yapıldı.

Bahreyn Dışişleri Bakanlığı da, Suudi Arabistan’a destek açıklaması yaptı.

Bakanlığın açıklamasında, Suudi Arabistan’ın Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman liderliğinde bölgesel, Arap ve uluslararası düzeyde yürüttüğü ılımlı politikasının yanı sıra bölgedeki güvenliğin ve dünya ekonomisinin güçlendirilmesi için verilen çabalardaki rolünün önemine vurgu yapıldı.

Umman da aynı şekilde, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’nın ABD’nin yayımladığı raporu kesin bir dille reddeden tutumunu destekledi.

Umman Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan’daki Kaşıkçı davasına ilişkin yargının icraatları ve çabalarına övgüde bulundu.

Cibuti de, benzeri ifadelerle Suudi Arabistan’ın yanında olduğunu belirtti.

Yemen, Riyad liderliği ve halkıyla mutlak dayanışmasını ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına tam desteğini ifade etti.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Dr. Yusuf el-Useymin, Suudi Arabistan’ın egemenliğine, liderliğine ve yargı bağımsızlığına zarar verebilecek her türlü kararı kesin bir şekilde reddettiklerini belirtti.

İİT Genel Sekreteri, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ölümüyle ilgili ABD Kongresi’ne sunulan rapora ilişkin Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya desteğini vurguladı.

Useymin, Suudi Arabistan’ın, Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın liderliğinde Arap bölgesinde güvenlik ve istikrarı sağlamada oynadığı önemli rolü vurguladı.

İİT Genel Sekreteri Dr. Yusuf el-Useymin ayrıca, Suudi Arabistan’ın uluslararası barış ve güvenliği sürdürmeyi destekleyen politikasının yanı sıra, terörizm, şiddet ve aşırılık yanlısı ideolojiyle mücadeledeki ve her düzeyde ılımlılık ve hoşgörü değerlerini pekiştirme ve yaymadaki temel rolüne dikkati çekti.

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Suudi Arabistan’ın egemenliğine, liderliğine ve yargı bağımsızlığına zarar verebilecek her kararı kesin bir şekilde reddettiğini ifade etti.

KİK Genel Sekreteri Nayef el- Hacraf, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ölümüyle ilgili ABD Kongresi’ne sunulan rapora ilişkin Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya desteğini vurguladı.

Hacraf, Suudi Arabistan’ın, Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın liderliğinde Arap bölgesinde güvenlik ve istikrarı sağlamada oynadığı önemli rolü vurguladı.

KİK Genel Sekreteri ayrıca, Suudi Arabistan’ın uluslararası barış ve güvenliği sürdürmeyi destekleyen politikasının yanı sıra, terörizm, şiddet ve aşırılık yanlısı ideolojiyle mücadeledeki ve her düzeyde ılımlılık ve hoşgörü değerlerini pekiştirme ve yaymadaki temel rolüne dikkati çekti.

Dünya İslam Birliği (Rabıta) Genel Sekreteri Şeyh Dr. Muhammed el-İsa, söz konusu raporu reddederek, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına tam desteğini vurguladı.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Cemal Kaşıkçı cinayetine karışanları sorumlu tutan tek kurumun Suudi Arabistan yargısı olduğuna dikkat çekerek, CIA’nin uluslararası bir hüküm veya karar noktası olmadığını ifade etti ve insan hakları sorunlarının siyasallaştırılmaması gerektiğini vurguladı.

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi ise, iki ülke arasındaki büyük çıkarların farkında olunduğunu ve bu önemli ilişkiyi yeniden ayarlamayı dört gözle beklediklerini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Suudi Arabistan ile ilişkilerin önemli olduğunu belirterek, büyük çıkarların sürdüğüne dikkat çekti.

Blinken, Başkan Biden’ın Kral Selman ile, ABD Savunma Bakanı General Lloyd Austin’in Savunma Bakanı ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile ayrıca kendisinin de Prens Faysal bin Ferhan ile yaptığı telefon görüşmelerine atıfta bulunarak, Suudi Arabistan ile ilişkinin harika olduğunu sözlerine ekledi.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki de, “Niyetimiz Biden yönetimi ile Suudi Arabistan hükümeti arasındaki ilişkiyi kalibre etmek” dedi.

Sözcü ayrıca, “Yemen’deki savaşı bitirmek istiyoruz. Oradaki insani krizin ele alınmasını sağlamak istiyoruz ve başkanın bu konuda geri adım atmayacağını da ekliyoruz” diye konuştu.

Psaki, ABD’li yetkililerin insan hakları ihlalleri konusunda endişelerini dile getirmeye ve gerekli önlemleri almaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

Şarku’l Avsat