İsrail, İran’ı ‘Umman Körfezi’ndeki gemisine saldırmakla’ suçluyor

İran bu tür saldırıları üstlenmiyor

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz dün yaptığı açıklamada, Umman Körfezi’nde İsrailli bir şirkete ait gemiyi hedef alan patlamayla ilgili dile getirdiği ‘ön değerlendirmesinde’ İran’ın bu patlamanın sorumlusu olduğunu söyledi. İsrail Kamu Yayın Kuruluşuna (KAN) konuşan Gantz, “İran, İsrail’in temel altyapısını ve vatandaşlarını hedef almaya çalışıyor … Geminin İran’a nispeten yakın konumu, İranlıların patlamayı gerçekleştirdiği fikrini ve değerlendirmesini ortaya çıkarıyor. Şimdiye kadar (olayların) bağlamı ve konumun yakınlığı ışığında ön değerlendirme düzeyinde olan değerlendirmem bu” dedi.

“MV Helios Ray” adlı İsrail gemisinin perşembeyi cumaya bağlayan gece Umman Körfezi’ndeki geçişi sırasında patlama meydana geldi. ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili, patlama sonucu geminin yan taraflarında yarıklar oluştu. Patlamanın sebebi henüz bilinmiyor. Konuyla ilgili yayınlanan haberlerde olayda can kaybının olup olmadığında dair herhangi bir bilgi bulunmuyor.

Birleşmiş Milletlerin (BM) denizcilikle ilgili veri tabanında yer alan bilgilere göre, Man Adası’na kayıtlı bir şirket aracılığıyla otomobil taşıyan gemi, Tel Aviv merkezli “Ray Shipping” isimli bir kargo firmasına ait.

KAN radyosunun aktardığına göre, geminin sahibi Rami Ungar, gemide yaklaşık 1.5 metre çapında iki yarık oluştuğunu belirterek, patlamanın füze fırlatılarak mı yoksa geminin gövdesine mayın yerleştirilerek mi gerçekleştiği hususunu henüz netleştiremediklerini söyledi.

ABD’nin eski Başkanı Donald Trump’ın 2018’de ülkesini, Tahran ile büyük ülkeler arasında 2015’te imzalanan nükleer anlaşmadan çektiğini ilan etmesinin ardından, Washington’un İran’a yeniden yaptırım uygulamaya başlamasından bu yana Körfez bölgesinde gerginlik tırmanıyor.

Washington daha önce de İran’ı stratejik Körfez sularında bazı gemilere saldırmakla suçlamıştı. Bu suçlamalar arasında Mayıs 2019’da Suudi Arabistan’a ait iki petrol tankerinin aralarında yer aldığı dört gemiye yönelik saldırılar da bulunuyor. İran bu tür saldırıları üstlenmiyor.

Şarku’l Avsat