Hastaneler, üniversiteler ve ordu komplekslerinde aşı dağıtımı hız kazandı.

Suudi Arabistan’da vaka sayısındaki düşüş sürüyor

Suudi Arabistan’da dün 322 yeni koronavirüs (Kovid-19) vakası tespit edildi. Böylece üçüncü günde de vaka sayısında düşüş kaydedildi. Ülkede cumartesi günü de 388 yeni bulaş görülmüştü.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Muhammed el-Abdulali, Kovid-19 virüsü vaka eğrisindeki dalgalanmanın sürekli olarak gözlemlendiğini açıkladı. Herkesin sağlık önlemlerine uymasının toplumun ve bireyin korunmasının temeli olduğunu belirten Abdulali ayrıca bu durumun toplum bağışıklığına ulaşılması ve salgının üstesinden gelinmesi için bu durumun gerekliliğini vurguladı.

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada 780 binin üzerinde koronavirüs aşısı uygulandığı bilgisi paylaşıldı. Koronavirüse karşı Gıda ve İlaç Kurumu tarafından onaylanan “Pfizer-BioNTech” ve “AstraZeneca-Oxford” aşılarının, bağışıklığı zayıflatmadığı, iki aşının da güvenli olduğu ve Kovid-19’a bağlı ciddi komplikasyonlar ile ölüme karşı koruma sağladığı kaydedildi.

Abdulali basın toplantısında, koronavirüse karşı belirli bir aşıyı kullanan kişinin, ikinci dozda da aynı aşıyı olması gerektiğinin önemine dikkat çekti. Çalışmalarda, iki dozda kullanılan aşının farklı olmasının güvenilir olmadığının ortaya konduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüse ilişkin günlük raporuna göre salgın Mart 2020’de patlak vermesinden bu yana ülkede kaydedilen toplam vaka sayısı 377 bin 383’e ulaştı.

Sağlık Bakanlığı verileri, şu an 481’i kritik 2 bin 584 aktif vaka olduğunu ortaya koydu. Yeni vaka sayısın Riyad 167 ile ilk sırada yer alırken onu 66 vaka ile Şarkiye ve 37 vaka ile Mekke takip etti. El-Baha bölgesinin sadece bir vaka ile listenin en alt sırasında yer aldığını bildirildi.

Bakanlık, 294 kişinin daha sağlığına kavuştuğunu tespit edilmesi ile ülkede toplam iyileşen sayısının 368 bin 305’e ulaştığı bilgisini paylaştı. Böylece ülkede iyileşme oranı 97,59’a yükseldi. Önceki gün can kaybı 6 bin 488 olarak kaydedilirken son 24 saatte koronavirüs sebebiyle 6 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle ölü sayısı 6 bin 494 oldu.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Talal eş-Şalhub güvenlik birimlerinin bir hafta içerisinde 43 bin 428 ihtiyati tedbir ihlali gözlemlediğini bildirdi. 17 bin 789 ihlalle başkent Riyad’ın ilk sırada yer aldığını, onu 10 bin 388 ihlalle Mekke’nin ve 4 bin 819 ihlal ile Şarkiye’nin takip ettiğini söyledi. Şalhub, Necran bölgesinin ise 155 ihlal ile listenin en altında yer aldığını vurguladı.

İçişleri Bakanlığı vatandaşlara yönelik yaptığı açıklamada özellikle restoran ve kafelerin paket servisi noktalarında ihtiyati tedbirlere ve ilgili makamlarca verilen talimatlara uymaya devam edilmesinin, mağazalardan kalabalık oluşturulmamasının ve salgının sonuna doğru sağlık pasaportları verilinceye kadar maske takılmasının gerekliliğini vurguladı.

Sağlık Bakanlığı, ülkenin tüm bölgelerini kapsayacak şekilde daha fazla koronavirüs aşı merkezi açmaya devam ediyor. Bu çalışmalar vatandaşların ve ülke sakinlerinin sağlık ve güvenliğini koruma ve koronavirüsün yayılmasını sınırlama çabaları kapsamında geliyor. Bakanlık ayrıca herkese Sehhaty uygulaması üzerinden kayıt yaparak aşı yaptırma çağrısında bulunuyor.

Suudi Arabistan İslami İşler, Davet ve Rehberlik Bakanlığı, ibadet eden iki kişinin koronavirüse yakalanmasının ardından Mekke ve Medine’de iki camiyi geçici olarak kapattı. Toplamda 21 günde geçici olarak kapatılan cami sayısı 170’e ulaştı. Söz konusu camilerden 158’i sterilizasyon işlemlerinin ardından açıldı.

Şarkul Avsat