Yerleşimcilerin Mescid-i Aksa’ya baskınları sürüyor

Yahudi yerleşimciler, radikal örgütlerin Yahudi Purim Bayramı’nın bitiminin ardından yaptıkları çağrılar doğrultusunda dün Mescid-i Aksa’ya baskın yaptılar

Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, pazar günü düzenlenen baskına 153 yerleşimcinin katıldığını duyurdu. Baskının ayrı gruplar halinde el-Meğaribe (Faslılar) Kapısı’ndan başlatıldığını belirtti.

İsrail Tapınak Grupları, Yahudilere sosyal medya üzerinden Mescid-i Aksa’nın merkezine kutlama havasında baskın yapma çağrısında bulundu.

Yerleşimcilerin baskınları ile eş zamanlı olarak Mescid-i Aksa’ya ve kapılarına konuşlanan askeri polisler, baskın sırasında yerleşimcilere eşlik ederek korudu. Görgü tanıkları onlarca yerleşimcinin Mescid-i Aksa’ya saldırdığını, Tevrat okudukları ve kutlama törenleri gerçekleştirdikleri bilgisi paylaştı.

Aşırılık yanlıları, Yahudi bayramlarının olduğu dönemlerde hak iddia etmek, cami yerine tapınaklarını inşa etmek için Mescid-i Aksa’ya düzenli olarak baskın yapıyorlar. Söz konusu baskınlar geçmişte pek çok kez tansiyonun yükselmesine, intifadalara ve halk ayaklanmalarına neden olmuştu.

Filistin Otoritesi, İsrail’in Hazreti İbrahim Camii’nde yaptığı gibi Mescid-i Aksa’yı zamansal ve mekansal olarak bölerek buradaki mevcut statükoyu değiştirmeyi planladığını belirtiyor. Ancak İsrail bu iddiaları reddediyor.

Söz konusu baskınlar, Filistin Fetva Kurulu’nun yaptığı açıklama ile yetkililerin ve din adamlarının, Kudüs’ü ve Mescid-i Aksa’yı hedef alan planlardan koruma çağrılarına rağmen gerçekleşti.

İsrail, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını gerekçe göstererek Mescid-i Aksa’da namaz kılınmasını engellerken yerleşimcilerin girmelerine ise izin veriyor.

El-Ezher, ‘işgalci İsrail’in mübarek Mescid-i Aksa’ya devamlı saldırıları ve namaz kılanların girmesini engelleme girişimlerini’ sert ifadelerle kınadı. Aynı zamanda Hz. İbrahim Camii’nde ezanın kaldırılmasını da kınadı.

El-Ezher cumartesi günü yaptığı açıklamada başta tüm uluslararası kanunlarla güvence altına alınmış olan ibadet özgürlüğünün ihlal edilmesi olmak üzere, İsrail’in izlediği kışkırtıcı politikaların dünyadaki tüm akıl sahibi insanlar tarafından kınanması ve herkesin buna karşı koymak için tek yürek olması gerektiğini bildirdi. El-Ezher, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) görevlerini yerine getirmesi ve işgalci İsrail’in Filistinlilerin ibadet yerlerine yaptığı ihlallere karşılık tüm hukuki önlemlerin alınması çağrısında bulundu.

Yerleşimciler Mescid-i Aksa’nın dışında bölgeye yakın olan tarihi Kattanin Çarşısı’na (Pamukçular Çarşısı) baskın düzenlediler ve işgalci askerlerin geniş çaplı koruması altında Talmud ayinleri gerçekleştirdiler.

İşgal altındaki Kudüs’ün eski kapalı çarşılarından biri olan Kattanin, Mescid-i Aksa’ya en yakın yer olması nedeniyle büyük öneme sahip. Arazisi bağış olan çarşı Mescid-i Aksa’nın batısında bulunuyor. Girişi kırmızı siyah renkte süsler ve taşlarla donanmış olan çarşının inşası 1336 yılına, Sultan Seyfüddîn Tenkiz en-Nâsırî’ye kadar dayanıyor.