Başkent Maskat'ta halka açık alanlar dezenfekte ediliyor

Umman yeniden önlemleri sıklaştıran ilk Körfez ülkesi

Umman yönetimi, ülkenin tüm vilayetlerinde ticari faaliyetlerin durdurulmasını öngören sıkı ihtiyati tedbirler aldı ve böylece, normal hayata döndüğünden bu yana kısmen yeniden kapanan ilk Körfez ülkesi oldu. Ayrıca ülkedeki bu kritik sürecin yeniden değerlendirilmesi kaydıyla uzaktan eğitimin bir hafta daha uzatılmasına karar verildi.

Salgının yayılmaya başladığı günden itibaren koronavirüs ile ilgili tüm gelişmeleri yakından takip etmekle sorumlu Bilim Kurulu, Pazartesi günü Umman İçişleri Bakanı Hammud el-Busaidi başkanlığında bir toplantı düzenleyerek, virüsün uluslararası ve yerel düzeydeki epidemiyolojik durumunu değerlendirdi. Kurul, değerlendirme sonucunda, Umman’da hasta sayısında artış olduğunu ve risk seviyesini aşan hastalar kaydeden illerin ulusal düzeyde olumsuz olarak etkilendiğini açıkladı.

Ayrıca veriler, seyahat eden kişilerin vaka sayılarında ciddi bir artışa sebep olduğunu açığa çıkarırken, Güney Afrika suşu (mutasyona uğramış virüs) da dahil olmak üzere laboratuvar ortamında da doğrulanan mutasyona uğramış (mutant) virüs vakalarının, Umman’ın birçok bölgesinde baş gösteren salgın vakalarıyla bağlantılı olduğunu ortaya koydu.

Şarku’l Avsat’ın Umman Haber Ajansı’ndan aktardığı habere göre yayınlanan bildiride, Bilim Kurulu’nun, toplumun geri kalanını bu hastalığın yayılmasından, özellikle de yeni hızlı enfeksiyon suşlarından korumak için, akaryakıt istasyonları, sağlık sektörü ve evlere paket servisi yapan firma hizmetler hariç olmak üzere, önümüzdeki Perşembe akşamından itibaren, turistik tesislerin içindeki restoran ve kafelerin de yer aldığı Umman’ın tüm illerindeki tüm ticari faaliyetlerin 20 Mart Cumartesi akşamına kadar 20.00-05.00 saatleri arasında kapatılmasına karar verdiğini açıkladı.

Eğitim Bakanlığı tarafından yoğunlaştırılmış eğitimin uygulanması kapsamında, kurul durumun bu dönem için geçerli olması şartıyla, 9 Mart- 11 Mart tarihleri arasında devlet okullarında eğitimin uzaktan devam etmesine karar verdi.

Umman, şartlarını karşılayan herhangi bir aşı konusunda korkusu olmadığına işaret ederek 200 bin Johnson & Johnson tek doz özelliği taşıyan aşı satın aldı. Bakan, herhangi bir aşının güvenli olmaması halinde Umman’da kullanılmayacağını vurguladı.

Şarkul Avsat