Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus

WHO: Dünya Kovid-19’u yıl sonundan önce yenemeyecek

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dün (Pazartesi) yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yıl sonuna kadar sona ereceği inancının gerçekçi olmadığını belirtti

WHO Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan, hastaneye yatan vakaların ve Kovid-19 kaynaklı ölümlerin sayısını azaltmanın hala mümkün olacağını, ancak özellikle 7 haftalık düşüşün ardından vakalar ilk kez geçen hafta arttığı için salgının hala ölümcül olduğunu ifade etti.

Ryan açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Bu virüsü yıl sonuna kadar ortadan kaldıracağımızı düşünmek için çok erken ve gerçekçi değil. Ancak akıllıca davranırsak ortadan kaldırabileceğimiz şeyin hastaneye yatışlar, ölümler ve salgınla bağlantılı felaketler olduğunu düşünüyorum.”

WHO’nun virüsün yayılımını düşük tutmaya, mutasyonların ortaya çıkmasını önlemeye ve enfekte kişilerin sayısını azaltmaya odaklandığını belirten Ryan, ilk etapta salgına karşı en savunmasız olan sağlık sektöründeki çalışanların aşılanmasının “salgın kaynaklı endişeleri ve felaketleri ortadan kaldırmayı sağlayacağını” kaydetti.

WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, dünyanın dört bir yanındaki sağlık çalışanlarının yılın ilk 100 gününde aşılanmasını istiyor. Bu da bu hedefe ulaşmak için 40 gün kaldığı anlamına geliyor. Ghebreyesus, WHO’nun aşı programı COVAX kapsamında Gana ve Fildişi Sahili’nde dün ilk aşı dozlarının verilmesini memnuniyetle karşıladı. Ghebreyesus açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

“Düşük gelirli ülkelerde sağlık çalışanlarının aşılanmaya başladığını görmek cesaret verici. Ancak bunun zengin ülkelerden bazılarının aşı kampanyasını başlatmasından üç ay sonra gerçekleşmesi üzücü bir durum. Ayrıca bazı ülkelerin başka yerlerdeki sağlık çalışanları ve yaşlılar yerine, kendi toplumları arasında daha genç, daha sağlıklı ve hastalığa yakalanma riski daha az olan yetişkinlerin aşılanmasına öncelik vermeye devam etmesi üzücü bir durum.”

Şarku’l Avsat