WHO Trump’ın gündeme getirdiği hidroksiklorokinin kullanılmamasını tavsiye etti

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Rehber Geliştirme Grubu (GDG) bünyesindeki uzmanlar, yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) önlemek için hidroksiklorokin kullanılmamasını tavsiye ederek, hastalığa karşı önemli bir etkisi olmadığını belirtti.

Reuters’a göre GDG bünyesindeki uzman ekibinin British Medical Journal dergisinde yayınlanan açıklamasında, anti-inflamatuar ilaç hidroksiklorokinin koronavirüse karşı kullanılmaması gerektiği ifade edildi.

Ayrıca Kovid-19 için potansiyel tedavilerle ilgili bu ilaç üzerinde daha fazla çalışma yapma çabasına ‘değmeyeceği’ vurgulandı.

Uzmanlar, bu güçlü tavsiyenin, altı binden fazla katılımcının yer aldığı 6 randomize çalışma yoluyla ulaşılan yüksek derecede kesinliğe sahip kanıta dayandığını söyledi.

ABD eski Başkanı Trump, geçtiğimiz Mart ayında hidroksiklorokininin koronavirüs salgınında oyun değiştirici olabileceğini söyleyerek, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), etkinliği ve güvenliğinin kanıtlanmamış olduğunu açıklamasına rağmen bunu kullandığını ifade etmişti.

Ancak WHO uzmanları, “Komite, bu ilacın artık araştırma için bir öncelik olmadığını düşünüyor. Bunun yerine kaynaklar, Kovid-19’u önlemek için diğer umut vadeden ilaçları değerlendirmeye yönlendirilmelidir” değerlendirmesinde bulundu.

Şarkul Avsat