“Işık Üzerine ışık” sergisi, aydınlatma sanatlarındaki kalitesi bakımından müzelerle kıyaslanıyor (SPA)

Riyad, en büyük aydınlatma sanatları sergisine ev sahipliği yapacak

Riyad’daki sergi 18 Mart’ta başlayacak

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad, Veliaht Prens Muhammed bin Selman bin Abdulaziz’in direktifleriyle, 1960’lardan günümüze kadar aydınlatma sanatlarında düzenlenen en büyük karma sanat sergisi olan Işık Üzerine Işık’a (Nur ala Nur) ev sahipliği yapıyor.

Riyad Işık Festivali kapsamında düzenlenecek olan sergi 18 Mart’ta başlayacak ve 17 gün boyunca devam edecek. Sergi, Riyad’ın birçok noktasında ışıklandırmaya dayalı 60 interaktif sanat eseri gösterimi içeriyor. Etkinliğin yüzde 40’ı Suudi Arabistan’dan olmak üzere dünya çapında 20’den fazla ülkeden aydınlatma sanatları alanında önemli sanatçıların katılımıyla gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Söz konusu festival, dört büyük Riyad projesinden biri olan ve Kral Selman bin Abdulaziz tarafından 19 Mart 2019’da Veliaht Prens’in girişimiyle başlatılan Riyad Sanat programının ilk faaliyeti sayılıyor.

Festival, her türlü aydınlatma sanatı, tarihi, mühendislik ve optik eserler, heykeller, aydınlatma gösterileri, interaktif performanslar, yerleştirme sanatları ve bir dizi sanat formlarını içeriyor.

Söz konusu festival Riyad sakinleri ve ziyaretçilerine, Kral Abdullah Finans Merkezi ve Al Murabba’daki Kral Abdulaziz Tarihi Merkezi ile şehrin çeşitli yerlerinde eğlenme imkanı sunuyor.

Işık Üzerine Işık Sergisi ziyaretçilerinin, 18 Mart-12 Haziran tarihleri arasında Kral Abdullah Finans Merkezi’nin Konferans Merkezi’nde karşılanacağı bildirildi. Sergi, aydınlatma sanatlarındaki kalitesi bakımından müzelerle kıyaslanmasıyla öne çıkıyor. Sergi dört bölüme ayrılıyor. Bunlar; ışığı algılama bölümü, ışık deney bölümü, ışığı yansıtma bölümü ve ışık ortamı bölümleri.

Ziyaretçiler söz konusu bölümlerde farklı zamanlarda, dünyanın çeşitli yerlerinden sanatçılara ait eserleri, bunları birbirinden ayıran ışıklar eşliğinde gezecek. Program tüm aile bireylerine uygun çeşitli atölye çalışmaları, tartışma oturumları, turlar, sunumlar, gönüllü programlar, sinema ve müzik etkinlikleri, eğlence ve eğitim faaliyetleri ile eşlik edecek.

Riyad Kraliyet Komisyonu Yönetim Kurulu’nda bulunan Kültür Bakanı ve “Riyad Sanat” projesi Yönetim Kurulu Başkanı Prens Bedr bin Abdullah bin Ferhan, festivalin Prens Muhammed bin Selman’ın Suudi başkentini dünya başkentleri arasında hak ettiği konuma yükseltme noktasındaki kararlılığı çerçevesinde geldiğini söyledi.

Bakan, festivalin, Riyad şehrini, özgünlük ve çağdaşlık ile harmanlanmış açık bir sanat galerisine dönüştürerek, Vizyon 2030 hedefleri doğrultusunda şehirdeki yaşam kalitesini yükseltme ve şehrin kültürel ve sanatsal yönlerini geliştirmeyi hedeflediğini kaydetti.

Kültür Bakanı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Yerel ve uluslararası sanatçılara ait binden fazla sanat eseri ile sanatsal yapıların halkın önünde uygulanmasını içeren 12 sanatsal girişim, dünyanın en büyük kamusal alan sanat projelerinden biri olan bu programı oluşturuyor.”

Prens Bedr bin Abdullah, bu yıl ilk kez “Tek Gökyüzü Altında” sloganıyla düzenlenecek olan Riyad Işık Festivali’nin “Riyad Sanat” programlarının ilki olduğunu belirtti. Ayrıca halka açık yerlerde yerel ve uluslararası sanatı ve yaratıcılığı teşvik ederek toplumsal etkileşimi geliştirmeyi, başkentte sanatın güzelliğini yaymayı ve şehir sakinlerinin ve ziyaretçilerinin günlük yaşamlarını zenginleştirmeyi hedeflediğini bildirdi.

Bedr bin Abdullah festivalin çeşitli sanat türlerinin Veliaht Prens’ten aldığı cömert ve sınırsız destek ile somutlaştığına dikkat çekti. Ayrıca festivalin Riyad şehrindeki sanat ortamına canlılık ve etkileşim kazandırılmasına katkıda bulunacağına ve dünyanın farklı yerlerinden kutlamaya katılan meslektaşları ile Suudi sanat ve sanatçıları arasında zengin bir sanatsal diyalog oluşturarak, çeşitli grupların birbirleriyle olan bağını güçlendireceğine dikkat çekti.

Başta Suudi olmak üzere birçok sanatçı Riyad Işık Festivali’ne katılacak. Katılımcılar arasında göze çarpan Suudi isimler, Ahmed Mater, Lulwah Al Homoud, Ayman Zidani, Rashed Al Shashai ve Maha Mallaouh olarak duyuruldu. Uluslararası sanatçılar arasında da Daniel Buren, Carsten Holler, Ilya ve Emilia Kabakov, Yayoi Kusama ve Dan Flavin yer alıyor.

Bu yıl düzenlenecek festival için Suudi Arabistan’ın içinden ve yurt dışından ülkeye gelecek sanatçıların izleyicilerine verecekleri mesaj için “Tek Gökyüzünün Altında” sloganı seçildi.

Söz konusu slogan, ortak insani değerler çerçevesinde daha fazla etkileşim sağlama, içgüdüsel olarak ışığı takip etme ve yıldızlara bakma dürtüsüyle uyumlu olarak seçildi.