Rusya, Avrupa’ya 50 milyon Sputnik V aşısı vermek istiyor

Rusya, önümüzdeki haziran ayından itibaren 50 milyon Avrupalıya aşı vermeye hazır olduğunu duyurdu.

AFP’nin haberine göre, Sputnik V aşısının geliştirilmesine katkıda bulunan Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) Başkanı Kirill Dmitriev yaptığı açıklamada “Avrupa İlaç Ajansı’nın onayından sonra 2021 yılının haziran ayı itibariyle 50 milyon Avrupalıya aşı sağlayabileceğiz” dedi.

Avrupa İlaç Ajansı’ndan (EMA) dün yapılan açıklamada da Rus Gamalia Merkezi’nin geliştirdiği Sputnik V aşısının incelemesinin başladığını kaydedildi.

Avrupa Birliği’nin 27 ülkesinde koronavirüs aşısı kullanımına izin veren EMA, Brüksel’de yaşanan aşının tedarik sorunları ardından yavaş kampanyalar nedeniyle sert eleştirilere maruz kalıyor.

EMA’nın açıklaması, ülkede geliştirilen aşı sayesinde jeopolitik bir etki kazanmayı umut eden Moskova için önemli bir adım niteliğinde. Geçtiğimiz haftalarda, aralarında Almanya ve İspanya’nın da bulunduğu birçok Avrupa Birliği’ne üye devlet, ruhsat alması halinde Rus aşısına ilgi gösterdiklerinin işaretlerini vermişti. Macaristan, ülkede Sputnik V aşısının kullanıma izin verdi. AB, Kremlin’in adını Sovyet döneminde geliştirilen uydudan alan Sputnik V aşısını siyasi bir aracı olarak kullanacağına dair endişesini dile getirdi. AB, Rusya’nın geçtiğimiz ağustos ayında klinik denemeler tamamlanmadan aşıya izin verdiğini, yurtiçi ve yurt dışındaki uzmanların aşının ruhsat süreci hakkında endişeleri olduğunu bildirdi. The Lancet tıp dergisi geçen ay aşının güvenli olduğunu ve yüzde 90’ı aşan bir etkinliği bulunduğunu açıkladı.

Sputnik V aşısına finanse eden RDIF dün, 42 ülkenin aşıyı tescil ettiğini duyurdu. Kremlin geçen hafta yaptığı açıklamada, Rusya ve Avusturya’nın aşının teslimi ve ortak üretimi konusunda görüşmelerde bulunmaya karar verdiğini aktardı.

EMA, Sputnik V aşısının yeni tip koronavirüse karşı etkinliğini test etmek için prosedürleri başlattı. Ajansın dün Amsterdam’da yaptığı açıklamaya yetişkinlerin de katıldığı klinik deneylere ve laboratuvar testlerine başlatıldı.

Daha önce yapılan araştırmalar, Sputnik V aşısının koronavirüse karşı antikor oluşturduğunu, solunum sistemini etkileyen enfeksiyonun önlenmesine yardımcı olduğunu gösterdi. EMA’da çalışan uzmanlar, aşının etkinliğini hızla ölçecekler. Henüz aşının pazarlanmasına yönelik herhangi bir açıkla yok. Bu durum aşının laboratuvarlarda halen kontrol edildiği anlamına geliyor. Aşı için ne zaman onay verileceği ise belli değil.

Sputnik V, Rusya dışındaki birçok ülkede kullanılıyor. Bazı Avrupalı ülkeler, AB’nin AB onayı olmasa da aşıyı kullanmak istediklerini duyurdular.

Şarkul Avsat