Eski ABD Başkanı Donald Trump

ABD’li bir Demokrat, Kongre Binası baskını nedeniyle Trump’a dava açtı

ABD’li bir Demokrat, 6 Ocak’taki ABD Kongre Binası’na yapılan saldırıda halkı kışkırttığı gerekçesiyle Donald Trump’a dava açtı

Temsilciler Meclisi üyesi Eric Swalwell, eski başkan için, “Yenilgiyi kabullenememesi yüzünden Donald Trump, barışçıl bir şekilde yürütülen makam teslimine yönelik bir savaş başlattı. Seçimlerin çalındığını söyleyerek destekçilerine yalan söyledi ve taraftarlarını Washington sokaklarına çağırdı” dedi.

Swalwell, Washington Mahkemesi’nde görülen davada Amerikalı milyarder Donald Trump’ın büyük oğlu, avukatı Rudy Giuliani, Cumhuriyetçi vekil Mo Brooks’a da dava açtı. Dava açılan kişilerin hepsi, Kongre Binası’na düzenlenen saldırı öncesinde aynı toplantıda bir araya gelmişti.

Demokrat Vekil Swalwell, “Sanıklar toplanıp insanların duygularını körükledi ve öfkeli kalabalığı cesaretlendirdi. Bu nedenle, saldırı sonrasında meydana gelen hasardan tamamen kendileri sorumludur” dedi.

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın danışmanı Jason Miller, The Washington Post’ta yayınlanan bir yazısında Eric Swalwell’in güvenilmez bir insan olduğunu söylemişti.

Demokrat vekil Benny Thompson, şubat ayı ortasında Donald Trump’a dava açmıştı.

Kasım ayında yapılan seçimde vekiller, Joe Biden’ın kazandığını söylerken, Kongre Binası’na yapılan saldırıda aralarında bir güvenlik görevlisinin de bulunduğu 5 kişi hayatını kaybetmişti.

ABD Senatosu, Donald Trump’ı 13 Şubat’ta yapılan azil sürecinde isyana kışkırtma suçundan temize çıkarmıştı. Ancak Cumhuriyetçi Parti’nin Senato’daki lideri Mitch McConnell, kovuşturma seçeneğinin olduğunu ifade etmişti.

Şarku’l Avsat