WHO, koronavirüs salgınının 2022’nin başında sona ermesini bekliyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge’un dün (Cuma) yaptığı açıklamaya göre, WHO yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ancak 2022 yılında sona ermesini bekliyor. Kluge “salgının yayılmaya başladığı 2020’ye kıyasla virüs hakkında daha fazla şey öğrenilmesinin ardından, en kötü senaryonun geride kaldığını” söyledi.

Danimarka televizyon kanalı RD’ye göre, Kluge dünya genelinde vaka sayılarının yüzde 16’ya düştüğünü bildirdi. Virüsün yıl sonuna kadar insanlar arasında yayılmaya devam edeceğini söyleyen yetkili, ancak önümüzdeki yılın başlarında özellikle aşı kampanyalarının doğru şekilde ilerlemesi durumunda, ihtiyati kısıtlamaların hafifletilmesinin beklendiğini de belirtti.

Kluge, bunun sadece bir beklenti olduğunu, çünkü “durumun nasıl gelişeceğini, kimsenin kesin bir şekilde bilemeyeceğini” ayrıca yeni mutasyonların, dengeyi değiştirip değiştirmeyeceğinin de bilinmediğini vurguladı.

WHO sağlık krizinin henüz sona ermediğini, bu nedenle, vaka ve ölüm oranlarındaki önemli düşüşe rağmen, sağlık kısıtlamalarına uyulmasının ve aşılama kampanyalarına devam edilmesinin önemini vurguladı.

Dünya çapında 115 milyondan fazla kişi koronavirüs ile enfekte olurken, virüse bağlı olarak hayatını kaybeden kişi sayısı 2,6 milyona ulaştı. 2019’un Aralık ayında Çin’de ilk vakanın tespit edilmesinden bu yana 210’dan fazla ülke ve bölgede koronavirüs vakaları kaydedildi.

Fransa’dan Rus ve Çin aşıları açıklaması

Diğer yandan, Fransız hükümetinden bir bakan dün, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine, AB İlaç Düzenleme Kurumu (EMA) tarafından onaylanmadıkça Rus veya Çin Kovid-19 aşılarını kullanmaktan kaçınılması çağrısı yaparak, bu aşıların AB’nin birliği ve bölge sakinlerinin sağlığına yönelik tehlike oluşturacağı konusunda uyarıda bulundu. AB aşılama kampanyasına aksaklıklarla başlamasının ardından, Orta Avrupa’daki bazı üye ülkeler halihazırda Rus veya Çin aşılarını satın almışken, bazıları ise satın almayı düşünüyor.

Fransa’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Clement Boone, RTL radyosuna verdiği demeçte, AB’deki ülkelerin “kendi isteklerine göre” davranıp davranmadıklarına yönelik bir soruya yanıt olarak, “Çin veya Rus aşılarını seçerlerse, durumun son derece tehlikeli olacağını düşünüyorum. Bu, aramızdaki dayanışmada ve sağlık riskine ilişkin bir soruna neden olacaktır çünkü Rus aşısı henüz Avrupa’da onaylanmadı” dedi.

AB, aşının AB Komisyonu aracılığıyla güvence altına alınması konusunu ele alıyor. Bununla birlikte, Macaristan, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti Rus “Sputnik V” aşısının kapsamlı onayını değerlendirmeye aldı. Tüm bunların yanında Macaristan geçtiğimiz günlerde Çin’in Sinopharm aşısını ve Sputnik V aşılarını acil durumlarda uygulamaya başladı. Polonya ise Çin aşısının satın alınması konusunu tartışıyor. EMA perşembe günü Sputnik V aşısını incelemeye aldığını açıkladı ancak aşı onaylansa bile AB Komisyonu’nun aşıyı programa dahil etme zorunluluğu bulunmuyor.

Avrupa şu ana kadar, Pfizer-BioNTech, Moderna ve AstraZeneca-Oxford aşılarını onaylarken, CureVac ve Novavax olmak üzere aday aşıların incelemelerine devam ediyor. EMA’nın bu ayın (Mart) 11’inde Johnson&Johnson aşısı hakkındaki kararını açıklaması bekleniyor. Macaristan, Ocak ayında Rus aşısının acil kullanımını kabul eden AB’deki ilk ülke oldu. Slovakya Sputnik V aşısından sevkiyat talebinde bulunurken, Çek Cumhuriyeti Başbakanı, ülkesinin Sputnik V’yi kullanabileceğini söyledi.

Şarkul Avsat