Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad (Şarku’l Avsat)

ABD’nin Riyad Büyükelçiliği’nden Husilere tepki: ‘Saldırılar Husilerin barışa olan ilgilerini gösteriyor’

ABD’nin Riyad Büyükelçiliği, Suudi Arabistan’ı hedef alan Husi saldırılarını kınadı.

Büyükelçiliğin Twitter hesabından paylaşılan mesajda, “Sivillere ve hayati önem taşıyan enerji altyapısına yönelik iğrenç Husi saldırıları, milislerin, insan yaşamına saygı duymadıklarını ve barışa olan ilgilerini gösteriyor” ifadeleri kullanıldı.

ABD için Krallığın güvenliğinin önemli olduğunun altını çizen Büyükelçilik ayrıca, Washington’un Riyad yönetimi ve Suudi halkının yanında olduğunu açıkladı.

İran destekli terörist Husi milisleri dün (Pazar), Ras Tanura Limanı’na ve Suudi Arabistan’ın doğusundaki Zahran yerleşim bölgesine başarısız bir saldırı girişiminde bulundu.

Suudi Arabistan Enerji Bakanlığı’ndan resmi bir kaynak, ülkenin doğu kesimindeki petrol sevkiyatı açısından dünyanın en büyük limanlarından olan Ras Tanura’daki petrol tank sahalarından birinin dün sabah silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile denizden saldırıya uğradığını belirtti.

Kaynak, Husilerin Saudi Aramco tesislerini hedef alan kasıtlı bir başka saldırı girişiminde bulunduğunu da bildirdi. Kaynağa göre saldırıda kullanılan balistik füzeye ait şarapneller, Aramco tesislerinde çalışan binlerce görevli ve ailelerinin konakladığı Zahran’daki yerleşim yerinin yakınına düştü.

Saldırıda herhangi bir yaralanma, can ve mal kaybının yaşanmadığını belirten kaynak, saldırıların tüm uluslararası hukuk ve örflerin açık bir ihlali olduğunu ve Krallık’ı hedef alan bu tür korkakça saldırıların büyük ölçüde küresel ekonomiyi de hedef aldığını vurguladı. Kaynak açıklamasının devamında şunları kaydetti:

“Krallık, dünya ülkelerini ve uluslararası kuruluşları, sivil yerleşimlere ve hayati tesislere yönelik bu tür saldırılara karşı durmaya çağırıyor. Dünyadaki enerji kaynaklarının güvenliğini ve istikrarını hedef alan saldırılar nedeniyle, petrol ihracatının güvenliği, küresel ticaret özgürlüğü ve deniz trafiği etkilenebilir. Ayrıca, bölgesel sular ve kıyılar büyük çevresel felaketlere maruz kalabilir. Bu da petrol veya petrol ürünlerinin sızıntısına yol açabilir.”

Şarkul Avsat