Antik şehirdeki bitişik kerpiç ve tuğladan evler (El-Ula Valiliği Kraliyet Komisyonu)

El-Ula şehri ziyaretçi kabul etmeye başladı

Suudi Arabistan’daki eski El-Ula şehri, taş ve kerpiç yapıların bulunduğu alanlardaki restoran çalışmaları sebebiyle üç yılık kapanışın ardından açılarak ziyaretçi kabul etmeye başladı

Yıl boyunca turistlerin uğrak yeri olan El-Ula’da dört arkeolojik alan bulunuyor. Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla bölgede dört yeni restoran, çarşı ve eğlence merkezleri bulunacak.

12. yüzyılda kurulduğu tahmin edilen şehrin sakinlerinin geçtiğimiz yüzyıla kadar orada yaşadığı ve modern evler inşa etmek için bölgeden ayrıldığı düşünülüyor. Geçtiğimiz 40 yıl boyunca,  Suudi sakinlerine ve ziyaretçilere açık olan şehir çevresel etkenlerden önemli ölçüde etkilenerek 2017 yılında El-Ula Valiliği Kraliyet Komisyonu tarafından kapatılmıştı. Bölgede yerel sakinler, gelecek nesiller ve ziyaretçileri memnun etmek adına restorasyon planları hazırlandı.

El-Ula şehri restorasyon çalışmaları Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) uluslararası standartlarına uygun olarak korumaya alındı. Tantura ve El-Ula’nın gözdelerinden olan Güneş Saati’nin restore edilmesinin ardından antik şehir El-Ula’daki ev ve camilerin restorasyon programı üç aşamadan oluşuyor. Sit düzeyinde malzeme ve sanitasyon testi ile 3D lazer taramayı içeren kapsamlı bir bina araştırmasıyla bazı evler, cami ve iki ana caddenin bakımı gibi çalışmalar yapıldı. Projenin son aşaması Kasım 2019’da başlarken, alışveriş, eğlence ve yemek için hareketli bir yer olan şehirdeki buhur yolu da ziyarete açıldı.

Günümüzde ziyaretçiler, el sanatları, alışveriş, sanat, moda, hediyelik eşya edinme, restoran ve kafelerde oturmanın yanı sıra meyveler ve pazar ürünleri satan tezgahlarla dolu buhur yolu boyunca dolaşmak için antik El-Ula kentini ziyaret ediyorlar.

Daha derinlemesine bir deneyim için ziyaretçiler Tantura, Güneş Saati, Hamad bin Yunus Camii ve şehre tepeden bakabilmek adına kaleye çıkmak ve şehrin güneyindeki restorasyonu tamamlanmış alanlara gidilebilen bir  tur programına katılabilecek. Ziyaretçiler aynı zamanda, El-Ula’nın tarihine aşina bir rehber gözetiminde veya kendi başlarına tura çıkma seçeneği sahipler.

El-Ula Valiliği Kraliyet Komisyonu Destinasyon Yönetimi ve Pazarlama Ofisi Başkanı Philip Jones, antik şehir El-Ula’nın zaman içindeki önemine değinerek, şimdi olduğu gibi 20. yüzyıldan önce de El-Ula’nın ticaret ve hac kavramlarının sürekliliğinin ve gelişiminin temel bir dayanağı olduğunu kaydetti.

Diğer yandan Tarihi Eserleri Koruma Dairesi Müdürü Michael Jones, El-Ula antik kentinin güney ve doğu bölgelerini korumak, toprak mimarisini korumaya yönelik en iyi uygulamaları yapmak için daha çok işin olduğunu söyledi. Jones açıklamasında, yönergelerin hazırlığının son aşamada olduğunu belirterek, camilerin yanında cadde boyunca uzanan evler ve şehrin geri kalanının iç tasarımıyla ilgili daha çok şeyin yapılması gerektiğini dile getirdi.

Şarku’l Avsat