Uluslararası uzmanlar: Çin Uygurlara karşı soykırım yapıyor

ABD merkezli düşünce kuruluşu Newlines Strateji ve Politika Enstitüsü tarafından hazırlanan raporda, Çin hükümetinin Uygurlara yönelik eylemleri ile Birleşmiş Milletler (BM) Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’nde yasaklanan her maddeyi ihlal ettiği ifade edildi.

Uluslararası insan hakları, savaş suçları ve uluslararası hukuk alanında yaklaşık 50 uzmanın imzası yer alan raporda, “Çin hükümeti, BM Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni ihlal etmiştir ve Uygurlara yönelik soykırımın devlet sorumluluğunu taşımaktadır” denildi.

Aralık 1948’de BM Genel Kurulu tarafından onaylanan, Çin ve diğer 151 ülke tarafından imzalanan sözleşme, ulusal, etnik, ırksal veya dinsel bir grubu, kısmen veya tamamen ortadan kaldırmak amacıyla işlenen fiilleri soykırım olarak tanımlıyor.

Raporda, “Uygurlar, tecavüz, cinsel taciz, sömürü ve kamp yetkilileri tarafından aşağılanma da dahil olmak üzere sistematik işkence ve zalimce muameleden ciddi fiziksel ve psikolojik zarar görüyor” ifadeleri de kullanıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, uzmanların bu raporunun ABD’nin Çin’in Sincan’da soykırım yaptığı yönündeki tespitini desteklediğini söyledi.

Sözcü, “Biz kesinlikle bunun yanındayız. Sincan’da neler olduğuna dair iddiaları detaylandıran ek raporlar var” dedi.

Şarkul Avsat