Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson

İngiltere ile Avrupa Birliği arasında aşı tartışması

AB 4 milyon ek doz “BioNTech-Pfizer” aşısı teslim alıyor

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’in iddialarına rağmen, İngiltere’nin yeni tip koronavirüse karşı geliştirilen aşıların veya bu aşıların üretilmesine yönelik bileşenlerinin ihracatını engellediği yönündeki imaları reddetti.

Johnson çarşamba günü parlamentoda bazı sorulara verdiği cevaplar sırasında “Avrupa Konseyi Başkanı’nın İngiltere’nin aşı ihracatını engellediğine yönelik açıklamalarını düzeltmek istiyorum” diyerek “Açıklamama izin verin: Kovid-19 aşılarının veya aşının bileşenlerine yönelik tek bir ihracatı bile engellemedik. Bu salgın, halk sağlığı için verilen mücadelede hepimizi aynı tarafa koydu, aşı konusunda her türlü milliyetçiliğe karşıyız” sözleriyle konuşmasını sürdürdü.

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasının (Brexit) ardından tırmanan gerilimin ortasında, üst düzey bir AB yetkilisinin, Londra’yı koronavirüs karşıtı aşıların ihracatını yasaklamakla itham etmesinin ve İngiltere’nin bunu kesin dille reddetmesinin ardından İngiliz hükümeti, bir Avrupa elçisini toplantıya çağırdı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, Brüksel’de yaptığı açıklamada, AB’den diplomatik yetkililerin dün sabah (Çarşamba) Londra’da İngiltere Dışişleri Bakanlığı ile görüşmeler gerçekleştirilmesi için davet edildiğini doğruladı ancak görüşmelerin sonucuyla ilgili olarak daha fazla ayrıntı verilmedi.

Geçen hafta 250 bin doz aşının Avusturalya’ya ihracatının engellenmesinin ardından yapılan geniş çaplı eleştirilerden sonra, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, İngiltere ve ABD’yi aşı konusunda milliyetçi bir tavır benimsemekle itham etmişti.

Michel, yaptığı bir açıklamada, söz konusu iki hükümetin “kendi topraklarında üretilen aşıların veya aşı bileşenlerinin ihracatına açık bir şekilde yasak getirdiğini” belirtti. Bu ifadeler çok hızlı bir şekilde Londra tarafından reddedildi.

İngiltere, aşıların ihracatına yönelik bir yasağın uygulanmadığı konusunda özellikle ısrar ediyor ancak Kovid-19 tedavisinde gerekli olan bir dizi ilacın yurt dışına ihracatına yönelik kısıtlamalar uyguluyor.

AB son haftalarda, aşıların ihracatlarına yönelik kontrol sistemine rağmen, aşıların önemli bir üreticisi olduğunu belirtiyor.

Avrupa Parlamentosunun tanınmış milletvekillerinden biri olan Manfred Weber, Londra’yı “aşıların Avrupa’ya ve başka herhangi bir bölgeye ihracatına ilişkin verilerini” açıklamaya çağırarak, Britanya için bu durumun böyle olmadığını belirtti.

Diğer yandan, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen dün yaptığı açıklamada, ABD-Almanya “Pfizer-BioNTech”in Kovid-19’a karşı aşı üretme projesinin, Avrupa Birliği’ne, virüsün mutasyona uğramış varyantlarının yayılmasına mücadele için önümüzdeki iki hafta içinde ek 4 milyon doz aşı sağlayacağını söyledi.

Von der Leyen yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Özellikle sınır bölgelerinde ihtiyaç duyulan aşıların hedefli kullanımı ile, bu dozlar, insanların ve ürünlerin hareket özgürlüğünün sağlanmasına veya eski haline dönmelerine yardımcı olacaktır.”

BioNTech ve Pfizer şirketlerinin Alman-Amerikan ortak projesinin, bu ölümcül solunum yolu hastalığına yönelik 3 aşısı bulunuyor. Şu ana kadar bunlardan sadece birinin AB’de kullanımı onaylandı.

AB Komisyonu, mart ayı sonuna kadar bu üç aşıdan yaklaşık 100 milyon doz aşı teslim almayı bekliyor.

BioNTech-Pfizer projesinin başlangıçta toplam olarak 62 milyon doz aşı sağlaması bekleniyordu artık bu beklenti 66 milyon doza çıktı.

AB Komisyonu, üye devletlerin, virüsün mutasyona uğramış varyantlarının yayılmasından korkulan bölgelerde daha fazla aşının kullanılabilmesi için teslim edilecek aşıların miktarını artırılmasına yönelik görüşme yapıldığını belirtti.

Komisyon tarafından yapılan açıklamada, “Pfizer-BioNTech” aşısının şu anda bilinen tüm koronavirüs varyantlarına karşı etkinliğinin kanıtlandığı da belirtildi.