Mutant koronavirüs, çocuklara bulaşmada daha etkili

Rus uzman, şu anda Avrupa’da yayılmakta olan mutasyonlu koronavirüsün çocuklara bulaşmada daha etkili olduğunu ancak vakanın onlarda daha hafif olduğunu hatta semptomsuz olduğunu açıkladı.

Şarku’l Avsat’ın Rus haber ajansı TASS’dan aktardığı habere göre enfeksiyon ve aşı uzmanı Yevgeny Timakov’un şu sözlerini aktardı; “Bu tür, çocukları öncekinden daha fazlar etkiliyor. Koronavirüs mutasyona uğruyor ve daha çok insanı etkilemesine neden olacak şekilde değişiyor. Çeşitli bağışıklık engellerini aşıyor ve bağışıklık sistemimizde boşluk açarak nüfusun tüm kesimlerini kapsıyor. Bu olayda her virüste yaşandığı gibi bunda da yaşanıyor. Bu türler daha bulaşıcı olur.”

Yevgeny Timakov açıklamasında, bu türün çocuklara bulaşmada daha etkili olmasına rağmen vakanın onlarda daha hafif olduğunu hatta semptomsuz olduğunu ve riskli bir etki etmeyeceğine işaret etti.

Çocukların aşı olma önemiyle ilgili sorulan soruya yanıt veren aşı uzmanı, 12 yaşından küçük olan çocuklara gereksiz olduğunu söyledi.

Enfeksiyon ve aşı uzmanı Yevgeny Timakov, Rus haber ajansı TASS’a, “Ben aşıyı destekleyenlerdenim, ancak 10-12 yaşından daha küçük çocukların, yani henüz ergenlik çağına varmamış çocukların koronavirüs aşısı olmaları gerektiği söz konusu olunca düşünürüm. Çünkü bu salgın onlar için yetişkinler kadar tehlikeli değildir. Yüksek risk altındaki kişilerin aşıya daha çok ihtiyacı var” şeklinde konuştu.

Şarkul Avsat