Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, koronavirüs salgınının duyurulmasından üzerinden geçen bir yılın ardından dün (Perşembe) yaptığı açıklamada, zengin ülkelerin ‘aşı milliyetçiliği’ kampanyası yürüttüğünü ifade ederek, bu ülkelere aşı stoklamaları sebebiyle sert tepki gösterdi.
Guterres, dünyanın bir ‘acı tsunamisi’ ile karşı karşıya kaldığını ve üretilen aşıların tünelin sonunda ışık görülmesine vesile olduğunu ifade ederek, ülkeler arasındaki aşı tutarsızlığından derinden endişe duyduğunu söyledi.
BM Genel Sekreteri, “Daha zengin ülkelerde aşı milliyetçiliği ve aşı stoklamasının birçok örneğini ve ayrıca herkes için aşı erişimini baltalayan üreticilerle devam eden yan anlaşmaları görüyoruz. Küresel aşılama kampanyası, günümüzün en büyük ahlaki sınavını temsil ediyor” dedi.
Pek çok düşük gelirli ülkenin henüz tek bir aşı dozu alamadığını, bazı zengin ülkelerin ise tüm sakinlerini aşılama yolunda olduğunu söyleyen Guterres, bu sorunun çözülmesi gerektiğini ifade etti.
Dünya Sağlık Örgütü, 11 Mart 2020 tarihinde Kovid-19 salgınının dünyadaki endişe verici yayılımından dolayı pandemi ilan etmişti.
Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, aşıların eşitsiz dağıtımı konusundaki endişelerini dile getirdi ve virüsün dünyanın bazı bölgelerinde hızla yayılması durumunda, mutasyonların ve varyantların her yerde bir tehdit oluşturabileceği konusunda uyarıda bulundu.