Suudi Arabistan aşılama için 500 aşı merkezi tahsis etti

Suudi Arabistan’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka eğrisinin dalgalanmaya devam etmesi sonucunda, devlet kurumları, virüse karşı tüm ihtiyati tedbirlerin uygulandığından emin olmak için denetim turlarını gerçekleştirmeye devam etti.

Sağlık Bakanlığı, AstraZeneca da dahil olmak üzere aşıların etkinliği ve güvenliğini vurgulayarak, herkese, tüm bölgelere yayılmış olan aşı merkezlerinde koronavirüs aşısı yaptırma çağrısında bulundu.

Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Dr. Tevfik er-Rabia dün, ülkesinde Kovid-19’a karşı kullanılan tüm aşıların, uygulanmalarından iki hafta sonra yüksek oranda koruma sağladığını vurguladı. Bakan Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımda, bu tehlikeli virüsten korunmak için aşı olunması çağrısında bulundu. Sağlık Bakanlığı, evde bakım ile gerçekleştirilen aşılama hizmetlerinin yanı sıra, Krallığın tüm bölgelerinde, yaklaşık 500 aşılama noktası tahsis etti. Ülkede uygulanan doz sayısı 1,7 milyonu aştı. Bakanlık, aşının bağışıklığı zayıflatmadığını ve kişinin bağışıklığının aşının uygulanmasından birkaç hafta sonra yüksek bir bağışıklık düzeyine ulaştığını açıkladı.

Bakanlık, toplumun tüm fertlerine, tüm sağlık protokollerine uyma, krize son verilmesine katkıda bulunma ve aşı olarak normal hayata dönmenin yanı sıra pandemi sona erinceye kadar farkındalık ve ihtiyatı elden bırakmama çağrısında bulundu.

Suudi Arabistan’da son 24 saatte 360 yeni vaka tespit edildi

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 360 yeni vaka tespit ederken, 367 kişinin daha sağlığına kavuştuğunu duyurdu. Sağlık durumu kritik olan 542 hasta dahil olmak üzere toplamda 2 bin 935 vaka olduğu bildirildi. Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre ülkede kaydedilen toplam vaka sayısı 381 bin 708’e, iyileşen vaka sayısı 372 bin 217’ye ulaştı. 5 kişinin daha koronavirüs sebebiyle yaşamını yitirmesiyle ölü sayısının da 6 bin 556 olduğu bildirildi. Bakanlık 51 bin 656 yeni laboratuvar testinin yapıldığını açıkladı.

Suudi Arabistan İslami İşler, Davet ve Rehberlik Bakanlığı dün, cemaat arasında koronavirüse yakalanan kişilerin tespit edilmesinin ardından iki bölgede yer alan 6 camiyi geçici olarak kapattı. Son 33 günde geçici olarak kapatılan cami sayısı 269’a ulaştı. İbadet edenlerin sağlığının korunması ve onlar için en iyi güvenlik standartlarının sağlanması çerçevesinde sterilizasyon ve hazırlıkların tamamlanmasının ardından 253’ü yeniden açıldı.

9 cami yeniden ibadete açıldı

Bakanlık, kapalı camilerin, Riyad bölgesinde ve kuzey sınır bölgesinde 3’er camiden oluştuğunu açıkladı. Sterilizasyon ve bakım gibi ihtiyati tedbirlerinin tamamlanmasının ardından dün Riyad’da 4 cami, Mekke’de 2, Tebük’te bir, Cizan bölgesinde bir cami ve kuzey sınır bölgesinde bir cami olmak üzere toplamda, 9 caminin yeniden açıldığını bildirdi.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Sağlık ve Toplum Koruma Bakanlığı, son 24 saatte 55 binden fazla Kovid-19 aşısı uygulandığını böylece düne kadar uygulanan toplam doz sayısının 6 milyon 462 bin 887’ye yükseldiğini duyurdu. BAE dün 2 bin 250 koronavirüs vakası, 9 kişinin daha virüs sebebiyle yaşamını yitirdiğini ve bin 736 vakanın daha sağlığına kavuştuğunu kaydetti. BAE Sağlık ve Toplum Koruma Bakanlığı, toplam vaka sayısının 422 bin 246’ya ulaştığını, virüse bağlı can kaybının bin 378’e ulaştığını, sağlığına kavuşan toplam vaka sayısının 401 bin 539’a ulaştığını açıkladı.

Bahreyn’de, devlet okulları ve özel okullar, yüksek öğretim kurumları, üniversitelerdeki öğrenciler yarından (Pazar) itibaren sınıflara geri dönüyor ve öğrencilerin okullara gitmesi veya uzaktan eğitim almasına yönelik seçim ise velilere bırakılıyor.

Bahreyn Adalet, Diyanet İşleri ve Vakıflar Bakanlığı, cuma namazlar hariç olmak üzere, günlük ibadetler için cami ve mescidlerin açıldığını duyurdu. Bakanlık aynı zamanda ihtiyati önlemlere ve tedbirlere uyulması gerektiğini vurguladı. Herkesin sağlık ve güvenliğini korumak için bu konuya ilişkin kararların, periyodik olarak kurallara uygun olarak gözden geçirileceğini belirtti.

Katar Halk Sağlığı Bakanlığı dün, 455 yeni vakanın tespit edildiğini ve 335 vakanın daha sağlığına kavuştuğunu kaydetti. Kuveyt resmi haber ajansı KUNA’ya göre, Bakanlık, virüse bağlı toplam can kaybının 265’e, toplam vaka sayısının 169 bin 284’e ulaştığını ve 157 bin 577 kişinin sağlığına kavuştuğunu bildirdi.

Şarkul Avsat