Papa’dan Suriye’de ‘silah bırakma’ çağrısı

Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus, Suriye’de kanlı savaşın patlak vermesinin 10. yıldönümünde ‘silah bırakma’ ve ‘sosyal dokuyu yeniden inşa etme’ çağrısında bulundu.

Papa, bugün Aziz Petrus Meydanı’​nda yaptığı Pazar vaazında, “Çatışmanın tüm taraflarının iyi niyet işareti göstermesi ve böylece bitkin insanlara için bir umut ışığı vermesi için içten çağrımı yineliyorum” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, uluslararası toplumun silah bırakma, yeniden yapılanma ve ekonomik toparlanmaya yardımcı olma yönünde ‘kararlı’ bir taahhütte bulunması çağrısında bulundu.

Suriye’de 10 yıldır süren kanlı çatışmanın, tarihimizdeki en büyük insani felaketlerden birine yol açtığına dikkat çeken Papa, özellikle çocuklar, kadınlar ve yaşlılar gibi en savunmasız gruplar başta olmak üzere Suriyelilerin her türlü yıkım ve şiddete maruz kaldığını söyledi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne (SOHR) göre, Suriye’deki savaş nedeniyle bugüne kadar resmi rakamlarla 388 bin 652 kişi öldü.

Geçtiğimiz hafta Irak’a tarihi bir ziyarette bulunan Papa Franciscus, Suriye’yi ziyaret etme niyetinde değil, ancak düzenli olarak ülkede ateşkese varılması yönünde çağrı yapıyor.

Şarkul Avsat