Bolivya’nın eski geçici devlet başkanı gözaltına alındı

Bolivya’da Kasım 2019’da darbeyle sonuçlanan tartışmalı seçim sürecinin ardından geçici devlet başkanlığı görevine gelen Jeanine Anez gözaltına alındı.

Eski Devlet Başkanı Evo Morales’in darbeyle istifaya zorlanmasına ilişkin yürütülen soruşturmada, Anez’in yanı sıra Enerji Bakanı Rodrigo Guzman ve eski Adalet Bakanı Alvaro Coimbra da 13 Mart’ta gözaltına alındı.

Anez ve bakanlar, dün hakim karşısına çıkarıldı.

Hakim Regina Santa Cruz, söz konusu kişilerin soruşturmaya müdahale etme ve kaçma riskleri bulunduğu gerekçesiyle 4 ay süreyle tutuklu kalmalarına karar verdi.

Anez, kararın ardından cezaevine gönderilmeden önce Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Beni, hiç gerçekleşmemiş bir darbenin davasını beklemek üzere 4 ay boyunca tutuklayacaklar” ifadelerini kullandı.

Savcının soruşturması, Morales’in partisi Sosyalizme Doğru Hareketi’nden (MAS) eski bir milletvekilinin Aralık ayında yaptığı şikayetin ardından açıldı.

Söz konusu şikayet dilekçesinde, Anez, iki eski bakan, ordu ve polis yetkilileri, ‘Morales’i devirmek’, ‘terörizm’ ve ‘isyana teşvik’ ile suçlandı.

Şarkul Avsat