Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson

Avrupa’nın endişesine rağmen Johnson, AstraZeneca aşısının güvenliğini savundu

Oxford Üniversitesi/AstraZeneca şirketi tarafından yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen aşının kan pıhtılaşması ve diğer olası yan etkilere neden olabileceği endişeleri nedeniyle birkaç Avrupa ülkesi tarafından kullanımı durdurulurken, İngiltere Başbakanı Boris Johnson aşının güvenli olduğunu bir kez daha savundu.

Almanya, İtalya ve Fransa, dünya genelinde şu ana kadar 2,6 milyondan fazla insanı öldüren virüse karşı uluslararası aşı kampanyasına ağır bir darbe indirerek, aşının kullanımını askıya almaya karar veren bir grup ülkeye katıldı.

Bununla birlikte, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Avrupa İlaç Ajansı (EMA), AstraZeneca aşısının güvenli olduğu ve kullanımı ile kan pıhtılarının oluşumu arasında doğrudan bir bağlantı olmadığı konusunda ısrar etti.

Johnson, The Times gazetesine kaleme aldığı makalede aşının zararlı olmadığına dair güvence vererek, “Bu aşı güvenli ve çok iyi çalışıyor. Hindistan’dan ABD’ye kadar pek çok yerde üretiliyor ve İngiltere’nin yanı sıra dünya çapında kullanılıyor” ifadelerini kullandı.

Bazı ülkelerde aşı olan birkaç kişide kan pıhtılaşması görülmesi ve az sayıda da olsa ölümler yaşanması aşının güvenliği ile ilgili korkuları artırdı.

Johnson, konuya ilişkin dün yaptığı açıklamada ise İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu’nun (MHRA), dünyanın en sıkı ve tecrübeli düzenleyicilerinden biri olduğuna dikkati çekerek, “Onlar, AstraZeneca aşılama programının devam etmemesi için hiçbir neden göremiyorlar” dedi.

Şarkul Avsat