Suudi Arabistan’da koronavirüs salgını sırasında taleplerin 2 katına çıktığı hazır fabrika modeli. (Şarku’l Avsat)

Salgın, Suudi Arabistan’da kurulan fabrika sayısını ikiye katladı

Suudi Arabistan Sanayi Kentleri ve Teknoloji Bölgeleri Otoritesi (MODON), hazır fabrikalara yapılan yatırım oranında yüzde 200 ile eşi görülmemiş bir artış olduğunu açıkladı. Ayrıca endüstriyel alanlara yapılan yatırımların 2020’nin ardından yüzde 21 büyüme kaydettiğini bildirdi.

Pazarlama ve Kurumsal İletişim Müdürü Resmi Sözcüsü Kusay Abdülkerim, “MODON, 2019 yılında 200 milyon riyal olan hazır fabrikalardaki yatırım hacmini, eşi görülmemiş yüzde 200’lük bir oranla, 600 milyon riyale (160 milyon dolar) çıkarmayı başardı. Koronavirüs salgınının dünya çapında neden olduğu ekonomik krize rağmen bunu başardı” dedi.

Abdülkerim, 2020 yılı sonunda sanayi arazilerindeki yatırım oranlarının 2019 yılına göre yüzde 21’den fazla artış göstererek, 5,6 milyar riyale ulaştığını söyledi. Ayrıca bu durumun nedenini, sanayi kentlerinde sağlanan hizmet ve ürün sisteminin entegrasyonu ve geliştirilmesinin yanı sıra, yatırım avantajları ve kolaylaştırıcı prosedürlerden kaynaklandığını söyledi. Ayrıca MODON’un endüstriyi güçlendirme ve yerel içeriği artırmaya katkıda bulunma stratejisiyle ortaklarına sunduğu söz konusu prosedürlerin, zaman ve çabayı en aza indirerek, yatırımcılar için maliyeti düşürdüğüne dikkat çekti.

Sözcü dün, MODON’un BAE, Kuveyt, Mısır, Ürdün, Cezayir gibi Arap ülkelerinin yanı sıra ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, Avusturya, İsveç, Güney Kore, Japonya, Avustralya, Hollanda, İtalya, Çin ve Hindistan gibi 50’den fazla ülkeden küresel yatırımcıları kucakladığını bildirdi.

Sözcü, salgının başlangıcından bu yana MODON’un, sanayi sektörüne olumsuz yansımaları azaltmak için girişimleri teşvik etme ve pandemi esnasında ortaklarının üretim süreçlerini desteklemenin yanı sıra, bu tür krizlerle mücadele noktasında önceden hazırlanan acil müdahale planlarının faaliyetlerini hızlandırdığını bildirdi.

Bu dönemde öne çıkan önemli tedbirler

Sözcüye göre bu dönemde öne çıkan önemli tedbirler, yıllık kira bedellerinden yüzde 25 muafiyet, işletme ruhsatı bulunan iş yerlerinin ödemelerinin 90 gün süreyle ertelenmesi, işletme ruhsatlarının 2020 yılı sonuna kadar uzatılması, sözleşme değişiklik ücretleri ve program onay ücretlerinden muafiyet ve fabrikalarda geçici barınma imkanlarının tanınması olarak bildirildi.

Abdülkerim, MODON tarafından sağlanan 700 ila 1500 metrekare arasında değişen alanlara sahip olan hazır fabrikaların, erkek ve kadın girişimcileri istihdam etme ve küçük ve orta ölçekli işletmeleri canlandırma noktasında hazırlandığını vurguladı.

Tamamlanan ve yapım aşamasında olan toplam 945 hazır fabrikanın olduğu bildirildi. Bu fabrikalar çeşitli ürünlerle yerel pazar gereksinimlerini karşılayarak salgınla mücadele döneminde ülke ekonomisine destek olmaya ve katkı sağlamaya devam ediyor.

MODON gıda ve tıbbi güvenliğin sağlanmasının yanı sıra, Suudi Arabistan’ın Vizyon 2030 hedeflerine ulaşma ve sürdürülebilir kalkınmanın temellerini atma noktasında Ulusal Endüstriyel Gelişim ve Lojistik Programı’nın (NIDLP) temel yapılardan birini oluşturuyor.

MODON kurulduğu 2001 yılından bu yana, endüstriyel arazilerin gelişimiyle ilgileniyor. Bugün, özel sanayi komplekslerinin yanı sıra, krallığın çeşitli bölgelerinde bulunan ve gelişmekte olan 36 sanayi şehrini denetlemekte. Söz konusu sanayi şehirleri arasında tamamlanan ve yapım aşamasında bulunan 4 binden fazla fabrika bulunuyor.

Şarku’l Avsat