ABD'nin Yemen Özel Temsilcisi Tim Lenderking

Suudi Arabistan’ın Yemen’deki yapıcı tutumuna ABD’den övgü

Kongre, Marib’deki savaşı durdurmak için destek toplamak adına harekete geçti. Lenderking, İran’ın çatışmayı beslemede olumsuz bir rol oynadığını söyledi.

ABD’nin Yemen Özel Temsilcisi Tim Lenderking, yaptığı görüşmelerde Suudi Arabistan’da Yemen’deki çatışmayı ve savaşı sona erdirmeye dair hakklı isteği hissettiğini söyledi. Bu hedefe ulaşmak için kendisiyle çok çalıştıklarını, ayrıca Yemen’deki muhtaç bölgelere ayni ve gıda yardımı yapılmasına yardımcı olduklarını söyledi.

Lenderking, dün İngiliz BBC ve Amerikan BBC’ ye yaptığı açıklamalarda, Suudi Arabistan’a 17 gün süren ikinci ziyaretinde Suudi Arabistan yönetiminin sorunlarla yapıcı şekilde başa çıkma konusunda güçlü taahhüdü olduğuna dair izlenim edindiğini ve bu çatışmanın çok uzun sürüdüğünü ve bitmesi gerektiğini düşündüklerini belirtti. Riyad’da, Suudi liderlerden çatışmayı sona erdirmek için üzerlerine düşeni yapmak istediklerine dair tutarlı bir izlenim edindiğini vurguladı. Yemen’deki insani krizin sona erdirilmesinin Suudi Arabistan için de hayati bir öncelik olduğunu vurgulayarak, “sadece ülkeye malzeme getirmekle kalmıyorlar, aynı zamanda bunları en çok ihtiyacı olan insanlara ulaştırıyorlar.” dedi.

Tim Lenderking geçen hafta Husilere sunduğunu açıkladığı öneriyle ilgili olarak, önerisi ile BM elçisi Martin Griffiths’ in planı arasında hiçbir fark olmadığını açıkça belirtti. Önerisinin tam olarak Birleşmiş Milletler planı olduğunu vurgulayarak, “Aldığımız bazı önlemlerle, kuzey Yemen’e ve ülkenin diğer bölgelerine daha fazla tedarik sağlayabileceğimize nispeten eminim” dedi.

Lenderking, “Tüm taraflar bunun kritik bir karar anı olduğunun farkında. Sadece bir taraftın  taahhütte bulunduğu ve 24 saat sonra bozulacak bir ateşkes değil, uluslararası kabul gören kalıcı bir ateşkese dair bir hareket görmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. İran’ın, Yemen’deki çatışmanın körüklenmesinde ve Husilerin desteklenmesinde olumsuz bir rol oynadığına inanan ABD temsilcisi,  “İran’ın Husileri desteklediğine hiç şüphemiz yok. Yemen krizine olumsuz katkılarının olduğunu düşünüyoruz ve krize olumlu bir şekilde katkı sağlamalarını istiyoruz. Çünkü geçen her saniye bizim için ve Yemen halkı için önemli. İran’ın bundan yararlanmasını ve işbirliği yapmak istediklerini dünyaya göstermesini umuyoruz” dedi.

Anlaşmaya varma konusunda Husilerle olan yolun zor olduğuna inanan Lenderking, devam eden tartışmalar konusunda iyimser olduğunu belirterek, “İyi olacağını düşünüyoruz. İlerleme kaydedilebileceğimize dair hisler var” dedi.

Şarku’l Avsat Kongre’deki kaynaklardan, BM Yemen Elçisi Martin Griffiths ve ABD elçisi Tim Lenderking’in ateşkesteki pozisyonlarına destek ve onay almak için ve Yemen hükümetinin otoritesi altında bulunan ve petrol yataklarını içeren Marib şehrinde çatışmalara son vermek için Hem Temsilciler Meclisi hem de Senato olmak üzere birçok milletvekili ve Kongre üyesine ulaşmak için hamleler yapıldığına dair bilgi edindi.

Kaynaklar, Kongre’nin  Lenderking ve Griffiths’in siyasi ve diplomatik pozisyonlarını desteklemeyi amaçladığını ve milletvekillerini İran destekli Husilerin Marib şehrine yönelik saldırısını kınamaya çağırdığını aktardı.

Aynı zamanda kaynaklar Kongre üyelerine, Suudi Arabistan’ın Yemen’deki kriz için Güvenlik Konseyi kararlarına uygun olarak siyasi bir çözüm aradığını ve BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths ve yeni atanan ABD Yemen Özel Temsilcisi Tim Lenderking ile anlaşmazlığa müzakere yoluyla çözüm bulmak için çalışmaya kararlı olduğunu bildirdi.

Şarku’l Avsat