Riyad’da bir araya gelen Körfez dışişleri bakanlarının grup fotoğrafı (SPA)

KİK: İran müzakereleri nükleer ve füze programını da içermeli

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri, İran ile yapılacak gelecekteki müzakerelerin bölge ve dünyadaki istikrar bozucu davranışlarını, teröre verdiği desteği, nükleer ve balistik füze programlarını ele alması gerektiğini belirterek, Körfez ülkelerinin bu müzakerelere katılımının önemini vurguladı.

KİK dışişleri bakanları, dün Suudi başkenti Riyad’da yaptıkları toplantıda, İran’ın Arap ulusal güvenliğini tehdit eden ve Arap ülkelerini istikrarsızlaştıran terörist gruplara ve mezhepçi milislere verdiği desteği kınadı.

Bakanlar, toplantının nihai açıklamasında KİK’in İran ile ilişkilerde sağlam duruşunu vurgulayarak, yaklaşan herhangi bir müzakerenin İran’ın istikrar bozucu davranışlarını, nükleer ve füze programlarını ele alması gerektiğini ifade etti.

KİK Bakanlar Konseyi, konsey tüzüğü ve ortak savunma anlaşması uyarınca KİK ülkelerinin güvenliğinin bölünmez bir bütün olarak kabul edilerek, herhangi bir KİK devletine yönelik tehditte tek saf olacaklarını vurguladı.

Bakanlar, terörist Husi milislerin 7 Mart’ta silahlı insansız hava aracı (SİHA) ve balistik füze ile Suudi Arabistan’daki Ras Tanura Limanı ve Zahran’daki Saudi Aramco tesislerini hedef almasını ve ülkeyi hedef almaya devam etmesini kınadı.

KİK dışişleri bakanları, sivilleri, deniz ve hava limanlarını, hayati petrol tesislerini ve küresel enerji kaynaklarını hedef alan bu kışkırtıcı eylemlere karşı aldığı tüm gerekli ve caydırıcı önlemlerde Suudi Arabistan’ın yanında olduklarını ifade etti.

Bakanlar Konseyi, 2025 yılına kadar ekonomik birliğin sağlanması için Gümrük Birliği ve Körfez Ortak Pazarı’nın ihtiyaçlarının hızla tamamlanması yönünde karar aldı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrasındaki dönemde, özellikle gıda güvenliği, demografi, istihdam ve eğitim alanlarında Körfez entegrasyonunun öneminin altı çizildi.

Körfez ülkeleri, İran’ın Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ait Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb isimli 3 adaya devam eden işgalini reddettiklerini bir kez daha vurguladı.

Bakanlar, İran’ı BAE’nin bu sorunu doğrudan müzakereler yoluyla veya Uluslararası Adalet Divanı’na başvurarak çözme çabalarına yanıt vermeye çağırdı.

Şarku’l Avsat