Avrupa Birliği yoksul ülkelere aşı bağışını durdurdu

Hükümetleri yeniden kısıtlamalar yapmaya zorlayan daha bulaşıcı varyantların ortaya çıkmasının sebep olduğu Kovid-19 salgınının üçüncü dalgası, günlük vaka sayılarında artışa neden oluyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği’nin (AB) şu anda yoksul ülkelere yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşıları bağışlayabilecek durumda olmadığını söyledi. Von der Leyen Alman Funke Medya Yayın Grubuna verdiği demeçte, “Üye devletlerin üzerinde aşıları kendilerinin almalarına yönelik baskı var” dedi.

Bununla birlikte Von der Leyen, AB’nin Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından başlatılan COVAX girişimine verdiği mali desteğe dikkat çekti ve “AB, bu girişime 2,2 milyar euro (2,6 milyar dolar) yatırım yaptı. COVAX şimdiden 52 ülkeye 30 milyon doz aşı sağladı” dedi.

Von der Leyen, AB’nin aşıyı doğrudan diğer ülkelerle paylaşmasına fırsatı veren girişimin AB’de daha iyi bir üretim durumu elde edene kadar çalışmaya başlamayacağını açıkladı.

AB Komisyonu Başkanı, 2020 baharında dünyanın dört bir yanındaki insanlara aşı temin edilmesine yönelik bir kampanyaya liderlik etmişti. Ancak aşıların çoğu zengin ülkelerde uygulanıyor.

Diğer yandan, AB sözcüsü dün (Pazar) yaptığı açıklamada, 25-26 Mart tarihlerinde Brüksel’de düzenlenmesi planlanan liderler zirvesinin, Avrupa’nın her yanında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayılarının artması nedeniyle video konferans aracılığıyla gerçekleşeceğini belirtti. AB zirvelerine liderlik eden AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in sözcüsü Barend Leyts, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Michel’in “Üye ülkelerdeki Kovid-19 vaka artışı” sebebiyle, zirvenin önümüzdeki perşembe ve cuma günü video konferans yolu ile düzenlenmesi kararı aldığını duyurdu.

Hükümetleri yeniden kısıtlamalar yapmaya zorlayan daha bulaşıcı varyantların ortaya çıkmasının sebep olduğu Kovid-19 salgınının üçüncü dalgası, günlük vaka sayılarında artışa neden oluyor. Paris geçen hafta sonlarına doğru 4 hafta sürecek olan genel izolasyon önlemlerine başladı. Zirve’nin nihai bildiri taslağına göre, 27 üye ülkenin liderleri, AB için aşılama politikası ve sanayinin nasıl hızlandırılacağını ve Türkiye ve Rusya ile ilişkilerini yüz yüze görüşecekler. Diplomatlar ve yetkililer, sanal toplantıların tartışma ve karar almayı sınırladığını, ancak Zirve’de çok önemli görüşmelerin yürütülmesinin beklenmediğini belirtiyorlar.

Diğer yandan, İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace dün yaptığı açıklamada, AB’nin, üye hükümetler üzerinde baskı oluşmasına yol açan aşılamalar yavaş olsa bile, Kovid-19 aşılarına yönelik sözleşmelere saygı duyması gerektiğini belirtti. Wallace Sky News’e verdiği demeçte:

“AB Komisyonu, bunun kendi içinde bile ters etkiler yaratacağını biliyor… Avrupa Komisyonu’nda çok büyük bir siyasi baskılara maruz kalıyorlar. Sözleşmelerden geri çekilmeleri, Avrupa Birliği’nin küresel düzeyde ilişkilerine zarar verir” değerlendirmesinde bulundu.

Şarku’l Avsat