İsrail’in Filistin’e yönelik yeni yaptırım planı

İsrailli yetkililer Filistin Otoritesi’ni yeni yaptırımlara tâbi tutmayı planlıyor. Açıklama İsrail Kamu Yayın Kurumu (KAN) tarafından yapıldı. Otorite’nin yaklaşımına ve Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) ile iş birliğine yanıt olarak atılan bu adımın, Filistinli yetkililere ayrıcalık tanıyan VIP kartların geri alınmasını ve İsrail ile Filistinliler arasındaki tüm ekonomik projelerin dondurulmasını da içerdiği belirtildi.

İbranice yayın yapan KAN kanalının yetkililerden aktardığına göre birkaç farklı ülke, Tel Aviv ile Ramallah arasındaki ekonomik iş birliğini geliştirme yönünde son haftalarda İsrail ile temasa geçti. Ancak İsrail’in bu konudaki cevabı ‘Filistinliler UCM ile iş birliği yapmayacaklarını ilan edene kadar bunun gerçekleşmeyeceği’ yönünde oldu.

Nitekim İsrail pazar günü Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki’nin Ürdün’den dönüşünde de görüldüğü gibi önde gelen Filistinli şahsiyetlerin kontrol noktalarından rahatça geçmelerini sağlayan VIP kartlarını geri alabilir. Bakan Maliki ile beraberinde durdurulan büyükelçiler, Ömer Avdullah ve Ammar Hicazi; Filistin Dışişleri Bakanlığı’nın UCM ile yürüttüğü çalışmalar, UCM Başsavcısı’yla yapılan en son görüşme ve Filistin Dışişleri Bakanlığı’nın bundan sonraki aşamada atacağı adım ile ilgili soruşturmaya tabi tutulmuştu. Nitekim İsrailli yetkililer, UCM Başsavcısı Fatou Bensouda ile bir araya geldiği Lahey gezisini de içeren diplomatik bir Avrupa ziyaretinden dönen Maliki’nin seyahat izninin iptal edildiğini bildirdi.

Başsavcı Bensouda ise 3 Mart’ta İsrail’in Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze topraklarında 13 Haziran 2014’ten bu yana işlediği iddia edilen suçlara ilişkin resmi soruşturmanın başlatıldığını duyurmuştu. Ayrıca araştırılması istenen üç konu, yani 2014’te Gazze’ye düzenlenen saldırı, Geri Dönüş Yürüyüşleri’ne katılanların hedef alınması ve yerleşim yerlerine dair İsrail’e bir mektup göndermişti. Bensouda’nın ofisi, Filistinlilerin açtığı bazı dosyalarla karşı karşıya. Bunlar arasında aşırı güç ve yasaklı silahların kullanımı, katliam işlenmesi ve sivillerin öldürülmesinin yanı sıra Gazze’ye yönelik saldırı, mahkumlara ve ailelerine yapılan kötü muamele ve mahkumların ölümüne yol açan tıbbi ihmaller var. Ayrıca İsrail hapishanelerindeki tutuklular, Filistin topraklarında yasa dışı yerleşimcilik, hem kendilerinin hem de de Filistinli sivillerin ölümüne yol açan yerleşimci terörizmi dosyaları da bulunuyor. Nitekim Filistinliler, soruşturmanın ilk olarak yerleşim dosyasıyla başlayacağı görüşünde.

Bensouda, söz konusu mektubu yanıtlaması için İsrail’e 9 Nisan’a kadar süre vermişti. Ancak bir sonraki İsrail hükümetinin bekleyişinde olan Tel Aviv henüz bir karara varmadı.

Filistin Başbakanı Muhammed İştiyye, Bakan Maliki ve beraberindeki heyetin maruz kaldığı söz konusu tacizi kınadı. Dün Filistin hükümeti oturumu açılışında konuşan İştiyye, “Verilen bu gözdağı, adaletin sağlanmasına engel olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

İsrail’deki seçimlere de değinen Başbakan Iştiyye “Bunu bir iç mesele olarak görsek de İsrail’deki tüm seçim kampanyaları toprağımıza ve halkımıza mal oldu. Zira partiler, daha fazla toprak ve yerleşim için rekabet ediyorlar”diyerek  uluslararası arenadan İsrail’in adımlarını durdurmasını istedi.

Şarku’l Avsat