Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres

Guterres’den, Yemen’de siyasi çözüm için Suudi girişimine destek

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres , Suudi Arabistan’ın Yemen’deki krizi sona erdirmek ve siyasi süreci yeniden başlatmayı amaçlayan yeni girişimini açıklamasını memnuniyetle karşılarken, Suudi Arabistan’a BM çabalarına verdiği destekten ötürü teşekkürlerini sundu.

BM Genel Sekreteri’nin Sözcüsü Stephane Dujarric tarafından dün yayınlanan açıklamada, Guterres’in, BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths’in Yemen genelinde kapsamlı bir ateşkese ulaşmak için gösterdiği çabalar doğrultusunda, iki tarafı çatışmaya çözüm bulmaya yönelik tüm adımları memnuniyetle karşıladığını belirtti. Açıklamada, Uluslararası Sana Havalimanı’nın açılması, Hudeyde limanı üzerinden yakıt ve diğer malların girişi ve çatışmayı sona erdirmek için kapsamlı siyasi sürece girişe atıfta bulunuldu.

Yemen’deki insani durumun zorluğuna değinen Guterres, Yemen halkının ihtiyaçlarını diğer tüm hususların önüne koyma gereğini vurgulayarak, acil durumlarda yakıt gemilerinin Hudeyde girilmesine izin verilmesi ve dağıtımının önündeki tüm engellerin kaldırılması çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreteri her iki tarafı bu fırsatı değerlendirmeye ve herhangi bir ön koşul olmaksızın iyi niyetle ilerlemek adına Özel Elçi ile birlikte çalışmaya davet ederek, tüm tarafların Yemen’i barış yoluna geri getirecek acil bir anlaşmaya varmayı kolaylaştırmak için her türlü çabayı göstermesi gerektiğini yineledi.

Şarkul Avsat