Rus muhalif Alexei Navalny

Rus muhalif Aleksey Navalni’nin sağlık durumu kötüleşiyor

Rus muhalif Aleksey Navalni’nin avukatı, iki buçuk yıl hapis cezası olan Navalni’nin sağlık durumunun hapishaneye nakledilmesinden bu yana kötüleştiği konusunda açıklamada bulundu.

Navalni’nin avukatı Olga Mikhailova yaptığı açıklamada, Aleksey Navalni’nin bir süredir sırtının ağrıdığı ve salı günü bir bacağını hissetmemeye başladığını söyledi.

Yetkililer, Navalni’nin bir nöroloğa gitmesine izin verdi ancak kendisine konulan teşhis hakkında bilgilendirilmedi ve ağrı kesici olan Ibuprofen kullanması istendi.

Avukat Olga Mikhailova, Navalni’nin kullandığı hapların etkili olmadığını ve tedavinin sadece bir haptan ibaret olduğu konusunda duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Navalni’nin avukatı, “Ona ne olduğunu bilmiyorum. Gerçek bir doktora danışmalı” dedi.

Olga Mikhailova, bugün yaptığı açıklamada, Rusya’nın en katı hapishanelerden biri olan ve Moskova’nın yüz kilometre doğusunda bulunan Pokrov Hapishanesi’nde tutuklu bulunan müvekkili ile görüşemediğini belirtti.

Navalni’nin en yakın arkadaşı Leonid Volkov, hapishane yönetiminin Navalni’inin hasteneye yatırılmasını engellemeye çalıştığını söylüyor.

Volkov, Facebook’ta paylaştığı gönderide, “Aleksey Navalni’nin nerede olduğunu ve avukatının onu neden göremediğini bilmiyoruz” dedi.

Aleksey Navalni’nin bir diğer arkadaşı Maria Pevchik, Navalni’nin sağlığı hakkındaki endişesini dile getirdi. Pevchik, bir tweetinde, “Navalni’nin hayatının tehlikede olduğunu inanıyoruz ve avukatı ile görüşmesini talep ediyoruz” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in rakibi ve yolsuzlukla mücadele eden 44 yaşındaki aktivist Navalni, Sovyet Rusya döneminde askeri amaçlarla geliştirilen zehirli bir madde olan Novichok gazı ile zehirlenmişti.

Almanya’da gördüğü tedavi sonrası ocak ayında Rusya’ya dönen Navalni, 2014 yılına dayanan bir yolsuzluk davası sonucunda tutuklanarak iki buçuk yıl hapse mahkum edilmişti.

Navalni, sosyal medyada yaptığı açıklamada, Pokrov Hapishanesi’nde geçirdiği günleri hapishanedeki katı koşullar nedeniyle Star Wars film serisindeki Stromtrooper askerlerinin hayatına benzetmişti.

Navalni, açıklamada iki buçuk yıl mahkum olduğu hapishaneyi, İkinci Dünya Savaşı’ndaki Yahudi toplama kamplarına benzetti.

Şarku’l Avsat