Sınır Tanımayan Doktorlar ekibi, askerlerin Tigray’da sivilleri öldürmesine şahit oldu

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF), Etiyopya’nın Tigray bölgesindeki çalışanlarının 4 sivilin askerler tarafından öldürülmesine tanık olduğunu bildirerek, bölgede beş aylık çatışmada yaşanan şiddeti kınadı.

Etiyopya hükümet güçleri ile bölgeyi yöneten Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) arasındaki çatışmada binlerce kişi öldü, yüz binlerce kişiyi de evlerinden kaçmak zorunda bıraktı.

Etiyopya hükümeti, kasım ayı sonlarında zafer ilan etse de, bölgedeki çatışmalar hala devam ediyor.

Birleşmiş Milletler (BM) ve yardım kuruluşları, bölgede güvenliğin sağlanamamasının yardımların ihtiyaç sahibi yüz binlerce sivile ulaşmasını engellediğini vurguluyor.

MSF tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Etiyopya askerleri 23 Mart’ta Tigray eyaletinin başkenti Mekelle şehrinden Adigrat’a giden MSF personelini taşıyan aracı ve arkasından gelen iki otobüsü durdurdu.

Askerler daha sonra otobüs yolcularını indirmeye zorladı ve kadın yolcuların gitmesine izin verdi. Bunun ardından otobüslerden çıkarılan 4 sivil erkek, askerler tarafından kurşuna dizilerek öldürüldü.

MSF personelini taşıyan araç yoluna devam etti ancak bir süre sonra başka bir grup asker onları bir kez daha durdurdu ve şoförü dışarı çıkararak öldürmekle tehdit etti. Ancak Mekelle’ye geri dönmelerine izin verildi.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, bu hafta parlamentoda yaptığı konuşmada çatışmalar sırasında tecavüz gibi suçların işlendiğini ilk kez kabul etti ve failleri cezalandırma sözü verdi.

Abiy Ahmed, “Tigray’daki kardeşlerimize karşı tecavüz ve yağma suçu işleyen her Ulusal Savunma Kuvvetleri mensubu sorumlu tutulacaktır” dedi.

Şarku’l Avsat