Mısır ve Burundi Cumhurbaşkanları dün Kahire'deki basın toplantısı sırasında

Sisi: Nahda Barajı varoluşsal bir mesele

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, ülkesinin Nahda (Rönesans/Hedasi) Barajı’nın doldurulması ve işletilmesi kapsamında bağlayıcı bir yasal anlaşmaya en kısa sürede ulaşılması gerektiğine yönelik taleplerini yineledi. Sisi, Burundi Cumhurbaşkanı Evariste Ndayishimiye ile dün düzenlediği basın toplantısında, barajın milyonlarca Mısırlının hayatını etkileyen bir “varoluşsal mesele” olduğunu vurguladı.

Mısır, Sudan ve Etiyopya, elektrik enerjisi üretmek amacıyla Nil’in ana kolu üzerine inşa edilen barajın doldurulması ve işletilmesine ilişkin yasal bir anlaşma imzalama umuduyla yaklaşık 10 yıldır görüşmelerde bulunuyor.

Etiyopya hükümeti, henüz bir anlaşmaya varılmadan önümüzdeki Temmuz ayında barajın ikinci kez doldurulması işlemini gerçekleştirmek için hazırlanıyor. Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed önceki gün yaptığı açıklamada, Mısır ve Sudan’ın uyarılarını açıkça hiçe sayarak, “Temmuz ayında yağmur mevsimi olduğu için barajın ikinci kez doldurulması işlemi uygulanacak” dedi.

Sisi, Etiyopya’ya baskı yapmak için başlatılan geniş çaplı diplomatik hamlelerin bir parçası olarak, Nil’in havzasında yer alan ülkelerden Burundi Cumhurbaşkanı Evariste Ndayishimiye ile başkent Kahire’deki İttihadiye Sarayı’nda bir araya geldi. Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi Bessam Radi’nin açıklamasına göre, ayrı ayrı görüşmelerin yapıldığı toplantının ardından, iki ülke heyetleri arasında Nahda Barajı konusundaki son gelişmelere değinilen geniş çaplı bir toplantı düzenlendi. İki ülke arasındaki görüşmede, bu hassas ve hayati konu üzerinde önümüzdeki dönemde iki ülke arasındaki koordinasyonun yoğunlaştırılmasına karar verildi.

Sisi, Mısırlılar için su sorununun, bir ulusal güvenlik meselesi olduğu için son derece önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, ülkesinin barajın dolumu ve işletilmesi kapsamında açık ve net kuralları garanti edecek yasal bir anlaşmayla sular konusundaki haklarını koruma kararına bağlı olduğunu ifade etti.

Mısır Cumhurbaşkanı, görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantısında şu açıklamayı yaptı:

“Su kaynakları ve sulama alanında iki ülke arasındaki mevcut işbirliğini geliştirmenin yollarını ve Nil Nehri kaynaklarının sürdürülebilir kullanımını en üst düzeye çıkarmak için ortak çabalarımızı ele aldık. Ayrıca Nil Nehri’ni tüm Nil Havzası ülkelerinin vatandaşları için bir yaşam hattı olarak bir işbirliği ve kalkınma kaynağı yapma vizyonumuzu teyit ettik.”

“Toplantıda, milyonlarca Mısırlının hayatını etkileyen varoluşsal bir mesele olarak Nahda Barajı sorunuyla ilgili gelişmeler değerlendirildi. Bölge halklarının temel haklarını görmezden gelerek ve oldu bitti şeklinde tek taraflı yaklaşımlardan uzak olarak, barajın doldurulması ve işletilmesine ilişkin yasal olarak bağlayıcı bir anlaşmaya bir an önce ulaşılması gerekiyor.”

Sisi ayrıca, Mısır’ın Burundi’nin özellikle altyapı, elektrik, sağlık, madencilik ve tarım sektörlerindeki kalkınma ihtiyaçlarını, bu alanlarda uzun süreli deneyim ve uzmanlığa sahip uzman Mısır şirketlerinin yatırımlarını en üst düzeye çıkararak destekleme konusundaki istekliliğini vurguladı. Aynı zamanda, uzmanlık aktarımı ve yeteneklerin geliştirilmesi için kurslar ve hibeler yoluyla Mısır’ın Burundi kadrolarının oluşturulmasına katkıda bulunacağını ifade etti.

Burundi Cumhurbaşkanı Ndayishimiye’nin ziyareti, Mısır’a yaptığı ilk resmi ziyaret oldu. Burundi Cumhurbaşkanı, ülkesinin Mısır ile köklü ve seçkin tarihi ilişkilerinden dolayı Mısır’a takdirlerini dile getirerek, siyasi ilişkilerin derinliği ve seçkinliği çerçevesinde Burundi’nin özellikle ticaret ve ekonomik işbirliği başta olmak üzere ikili ilişkileri çeşitli alanlarda geliştirmek istediğini vurguladı. Ülkesinin Mısır’ın Burundi’deki kadroların kapasitelerini geliştirme alanlarında sağladığı üst düzey teknik desteğe verdiği öneme dikkat çeken Burundi Cumhurbaşkanı, aynı şekilde ülkesinin özellikle Burundi’nin uygulamaya çalıştığı iddialı kalkınma gündemi çerçevesinde, Mısır’ın altyapı alanında çalışan Mısırlı şirketlere destek sağlama konusundaki ilgisine verdiği desteği dile getirdi.

Şarkul Avsat